Annonse

Egyptiske frø kilden til E. coli-smitte?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bukkehornskløverfrø fra Egypt er trolig kilden til den farlige E. coli-bakterien som har rammet flere europeiske land.

Tirsdag sa europeiske etterforskere at det mest sannsynlig er bukkehornskløverfrø fra Egypt som forårsaket E. coli-utbruddet som startet i mai, og har ført til 49 dødsfall, hovedsakelig i Tyskland.

Mistanken om at smitten kom fra bukkehornkløverfrø importert fra Egypt ble meldt i slutten av juni, og tirsdag sa europeiske forskere at de egyptiske frøene er den mest sannsynlige smittebæreren.

Den europeiske myndighet for mattrygghet (EFSA) oppfordrer EU-kommisjonen til å gjøre alt for å forhindre at forbrukere blir utsatt for mistenkte frø, og anbefaler forbrukere om å ikke spise frø og spirer uten at de er omhyggelig kokt.

Det norske mattilsynet har allerede gått ut og advart norske forbrukere mot å importere frø av denne typen, etter at mistankene ble reist i juni.

Verdens helseorganisasjon WHO anslår at rundt 3.600 personer i 16 land er blitt smittet i utbruddet.

Bukkehornskløverfrø er en type naturmedisin som fra gammelt av har vært brukt mot ulike sykdommer, og inngår ofte i frøblandinger som selges over disk.

(©NTB uvakt@ntb.no

Powered by Labrador CMS