Antibiotika, i tabletter og flytende. (Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX.)

Rapport om antibiotikaresistens – Bør få alarmklokkene til å ringe

Ifølge en fersk europeisk rapport blir det stadig vanskeligere å behandle bakterielle sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker med antibiotika.

Rapporten inneholder data sammenstilt av Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og baserer seg på data fra europeiske land i 2017, skriver Veterinærinstituttet.

Ifølge rapporten blir det stadig vanskeligere å behandle bakteriesykdommer som smitter mellom dyr og mennesker med antibiotika. EU-kommissær for helse- og forbrukerpolitikk og næringsmiddelsikkerhet, Vytenis Andriukaitis, mener rapporten må få alarmklokkene til å ringe.

– Denne rapporten viser at vi er på vei inn i en verden hvor stadig flere vanlige bakterieinfeksjoner blir vanskelige og i noen tilfeller umulige å behandle, sier han.

Han legger til at man ser at nasjonale retningslinjer i noen land bidrar til mindre bruk av antibiotika og en nedgang i antibiotikaresistens.

Bruk av antibiotika både til dyr og til mennesker er den viktigste driveren for utviklingen av antibiotikaresistens.

Tall fra overvåkingsprogrammet NORM-VET viser at det er lav forekomst av antibiotikaresistente bakterier i dyr og i mat i Norge. Seniorforsker og fagansvarlig for antibiotikaresistens ved Veterinærinstituttet, Anne Margrete Urdahl, advarer mot å la det bli en sovepute.

– Vi må lytte til de alvorlige advarslene i rapporten fra EFSA og ECDC. De minner oss om at selv om vi ligger veldig godt an på dyresiden i Norge, så krever det hardt arbeid og stor oppmerksomhet om antibiotikaresistens for å kunne bevare vår gode status så lenge vi kan, sier hun.

Powered by Labrador CMS