Bakgrunn: Om ichthyosaurer

Ichthyosaurene var krypdyr med delfinlignende kropp som levde i havet i trias-, jura- og krittperioden. De kalles også fiskeøgler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ophthalmosaurus icenius. Dette eksemplaret ble oppdaget i Oxford Clay, England. (Foto: Captmondo)

De aller største formene er kjent fra slutten av triasperioden og kunne være opptil 15 meter lange. I juraperioden var den vanligste størrelsen 2-4 meter. I krittperioden var ichthyosaurene sjeldne og de døde ut før dinosaurene.

Forlemmene var utviklet til luffer og de hadde en kraftig hale. De var eksperter i å fange blekksprut og fisk og hadde de største øynene som noe virveldyr har utviklet.

Ichthyosaurene var så godt utviklet for å leve i vann at de ikke la egg på land lenger, slik forfedrene hadde gjort det. De fødte i steden levende unger.

Platypterygius (Illustrasjon: Dmitry Bogdanov)

Det mest spennende funnet i feltsesongen 2004 var en komplett skalle av en ukjent fiskeøgle. Skallen er 1,1 meter lang og kan minne noe om Ophthalmosaurus som er velkjent fra England og Tyskland. Hele dyret kan ha vært rundt fem meter langt og veid 3 000 kilo.

Den vitenskapelige beskrivelsen av dette funnet, og sammenligningen med funn som er noe eldre i Tyskland, og yngre funn i England, gir ny viten om denne spennende gruppens utbredelse, vandringsmønstre og utvikling.

Powered by Labrador CMS