Bare en stein, eller oppholdssted for utenomjordiske speidere? (Foto: Sergey Fedoskin / Shutterstock / NTB scanpix)
Bare en stein, eller oppholdssted for utenomjordiske speidere? (Foto: Sergey Fedoskin / Shutterstock / NTB scanpix)

Blir jorda overvåket av utenomjordiske speidere?

En håndfull ensomme asteroider følger planeten vår. Kan noen av dem være skjulested for utsendinger fra andre sivilisasjoner? spør astrofysiker.

De er nesten ikke utforsket, til tross for at de er så nær.

Såkalte co-orbital objects er et knippe asteroider som følger jordas bane rundt sola. Om du ser bort fra månen, kommer disse følgesvennene mye nærmere jorda enn noe annet himmellegeme.

Likevel har altså få forskere hatt noe videre interesse for dem, utover å kartlegge banen de følger.

Men det kan være gode grunner til å ta en nærmere titt, skriver astrofysiker James Benford fra Microwave Sciences Inc. i en artikkel som nylig ble publisert i The Astronomical Journal.

Benford har skrevet flere bøker og er i likhet med tvillingbroren Gregory kjent for å ha spenstige ideer om romfart. Og nå spør han altså:

Hva om noen av følgesvennene våre skjuler ubemannede fartøyer fra andre sivilisasjoner?

Utforskere

Ideen om utenomjordiske robot-speidere er ikke ny. Den ble lansert av Ronald Bracewell allerede i 1960.

Tanken er at teknologisk avanserte utenomjordiske ikke ville utforske universet selv, men i stedet sende ut små sonder med kunstig intelligens. Slike utsendinger kunne reise fort og langt, for eksempel for å lete etter liv eller for å holde øye med levende planeter som blir oppdaget.

Harvard-professoren Avi Loeb foreslo nylig at det mystiske objektet Oumuamua som passerte igjennom solsystemet, kan ha vært en sonde fra en annen sivilisasjon.

Speideren ville sende informasjon tilbake til modersivilisasjonen. Men en kunstig intelligent sonde ville kanskje også være i stand til å kommunisere med oss, om vi skulle få kontakt.

Dersom sonden kan reparere seg selv, kan den tenkes å være operativ i lang tid. Kanskje hundreår eller tusenår.

Det perfekte skjulested

Og nå lurer altså James Benford: Er det mulig at en av jordas små følgesvenner skjuler en utenomjordisk utsending som studerer oss i smug? En automatisert observatør som bruker asteroiden som et praktisk anker og skjulested, og kanskje som kilde til nye materialer?

Hvis noen der ute skulle ønske å holde hemmelig øye med oss, ville følgesvennene i hvert fall være det perfekte utkikkstedet.

Benford mener vi bør undersøke dem nøyere. Det kan vi i så fall gjøre både med radioteleskoper, optiske teleskoper og radar. Dessuten går det an å besøke interessante følgesvenner – de er jo så nær oss!

Utenomjordisk arkeologi

Benford mener det er flere grunner til å undersøke asteroidene.

For det første kan vi jo altså finne utenomjordisk teknologi. Enten en operativ sonde, eller en levning etter leteaksjoner for uendelig lenge siden.

Hypotetisk sett kan det jo ha dukket opp en speider for tusenvis av år siden. En utsending som til slutt gikk tom for energi, eller som kanskje tilhørte en sivilisasjon som gikk til grunne eller mistet interessen i jorda. I så fall er vi faktisk over i fagfeltet utenomjordisk arkeologi.

For det andre kan vi kanskje få en mulighet til å teste ut kommunikasjon med noe utenomjordisk, under noenlunde trygge forhold.

For hva sier man egentlig til en representant fra en annen sivilisasjon?, spekulerer Benford.

Kanskje vi kunne begynne med å sende sonden et høyoppløst bilde av seg selv, bare for å si: Hei du, vi ser deg!

Under slike forsøk ville vi i det minste ikke trenge å være redd for at kommunikasjonsforsøket skal gjøre ondsinnede aliens oppmerksom på vår eksistens, siden vi kan gå ut ifra at sonden allerede har sladret om at vi er her.

Ingen funn er også spennende

Selv om det skulle vise seg at jordas små følgesvenner ikke er annet enn vanlige asteroider, er undersøkelsene likevel ikke unyttige, argumenterer Benford.

Det er jo også interessant om fremmede sivilisasjoner ikke holder øye med oss.

Jorda har lyst av liv lang vei i millioner av år, og teknologisk avanserte utenomjordiske burde være interessert i å finne ut mer om hva som foregår her. Så hva betyr det i så fall at ingen har kommet for å observere oss?

Og helt til slutt – om Bedford fortsatt ikke har overbevist deg: Selv når vi ser helt bort fra alt som har å gjøre med teknologi og andre sivilisasjoner, hadde det vel vært litt spennende å finne ut mer om våre aller nærmeste ledsagere i rommet?

Referanse:

James Benford, Looking for Lurkers: Co-orbiters as SETI Observables, The Astronomical Journal, September 2019. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS