Slik slipper du støy på kontoret

Tekstiler kan brukes til å dempe støynivået på kontoret. For eksempel gir stoffskilpadder bedre romklang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne «stoffskyen», med navnet Nimbo, er blant Cecilie Bendixens forslag til bruk av tekstiler til å redusere støy uten å ødelegge en moderne stil. Foldene fanger inn lyder, slik at de ikke blir kastet rundt i rommet. (Foto: Ole Akhøj)

En gang i fortiden var det trendy med vegg-til-vegg-tepper, velurgardiner og store, polstrede sofaer. Slik er det ikke mer.

Moten dikterer stilrene rom med glatte overflater i betong, glass og stål. Det gjør at støyen har fått overtaket. En ny doktorgradsavhandling viser hva som kan gjøres.

– Jeg viser at det er mulig å bruke tekstiler til å dempe støy uten å gå på kompromiss med en moderne arkitektur, forteller Cecilie Bendixen fra Center for Teori og Metode ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

Problemet er lys og plass

Vi vil ha store vinduer, få møbler og høyt under taket.

Konsekvensen er lyder som uhindret reflekteres rundt mellom tak, gulv og vegger.

Stoffskilpadden «Priel» er et annet designforslag. Priel er cirka en meter lang og kan plasseres i et rom for å ta brodden at akustikken og gi rommet et mer estetisk uttrykk. (Foto: Ole Akhøj)

– Rom med dårlig akustikk har en innvirkning på folk. Det kan gjøre det vanskelig å ha en samtale og folk kan bli slitne og ukonsentrerte. Derfor kan tekstilene få et comeback, sier Bendixen.

Tekstiler har potensial

Bendixen har undersøkt:

  • Hva slags tekstiler som har god lydabsorberingsevne.
  • Hvordan de kan formes for å gi god absorbering.
  • Hvor i rommet de bør plasseres.
  • Hvordan man kan beholde rommets arkitektoniske uttrykk.

Hun har tatt for seg kunsthistoriske teorier om hvordan materialer og former skaper det visuelle inntrykket av et rom.

Folder er bra

Undersøkelsene viser at vevtetthet i stoffene bør være moderat. Stofftypen har ikke så mye å si.

Det viser seg også at folder er en god idé; det forbedrer akustikken og kan skape et moderne uttrykk. Det skaper spennende bruksmuligheter.

Designforslaget «Brytning» viser hvordan folder i stoffene gjør at det arkitektoniske uttrykket i tekstilen ikke virker som en vegg. (Foto: Ole Akhøj)

– Vegger av foldede tekstiler fungerer godt i store rom. Det gir ikke så avgrensende en følelse som alminnelig vegger. Man kan bruke tekstiler til å dele opp rom, og samtidig få følelsen av å sitte i et stort rom – for eksempel et kontorlandskap – siden tekstilene er bevegelige og gjennomsiktige. Tekstilene vil også absorbere lydene, forteller Bendixen.

Skilpadder på gulvet

Blant Bendixens designforslag finner man former og teksturer som kan gi rommet et bedre lydklima uten å endre rommets estetikk.

Bendixen håper forskningen kan gi designere og arkitekter et nytt verktøy til å lage rom med mindre støyforurensning.

– Resultatet av avhandlingen min er en rekke retningslinjer og eksempler. Jeg håper designere og arkitekter vil bruke dem i fremtiden, sier hun.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS