Annonse

Steinskip tyder på 3000 år gamle maritime nettverk

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det maritime nettverket kan ha strukket seg over store deler av Nord-Europa, og ble opprettholdt på grunn av regionens behov for bronse.

I midten av bronsealderen, omtrent 1000 år før Kristus, økte plutselig mengden metallobjekter drastisk i regionen tilknyttet det baltiske hav. Rundt den samme tiden dukket det opp en ny type steinmonumenter. Monumentene var arrangert som rekker av skip, og dukket opp langs kysten.

En avhandling fra Göteborgs Universitet tyder på at disse «skipene» var bygget av maritime grupper.

Arkeologene har lenge har trodd at bronse kom til Skandinavia fra sør, og senere undersøkelser har bygget opp under dette. Folkene bak dette maritime nettverket er imidlertid sjelden diskutert, for ikke å snakke om deres møteplasser.

Forfatter av avhandlingen Joakim Wehlin har i sin avhandling undersøkt arkeologisk materiale fra steinskipene og deres plassering i landskapet.

Steinskipene finnes over hele den baltiske regionen og spesielt på større øyer, med en spesiell ansamling på den svenske øya Gotland.

En av konklusjonene hans er at steinskipene og aktivitetene i nærheten peker på mennesker som var  opptatt av maritime rutiner. Og ved å studere landskapet har Wehlin funnet flere møteplasser eller tidlige havner.

– Selv om disse områdene har tidligere vært antatt og være mye yngre, har nylige undersøkelser datert dem til bronsealderen, forklarer han.

Avhandlingen argumenterer også for at viktigheten av Østersjøen, i det minste som vannvei, har blitt undervurdert i tidligere forskning. (forskning.no/spø)

Powered by Labrador CMS