Kjevhendte skjeletter opp fra glemselen

Forskerne kan studere gamle menneskeknokler og finne ut om de tilhørte kjevhendte eller høyrehendte. Håndens historie kan være et viktig kapittel i utviklingen av det moderne menneske.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Nedre del av overarmsbeinet, humerus'
"Nedre del av overarmsbeinet, humerus"

Forskere har funnet ut at det er forskjell i overarmsbeinet på høyrehendte og venstrehendte. Høyrehendte har bredere høyre overarmsbein i albueleddet. Motsatt vil kjevhendte ha bredere venstre albueledd.

Amanda Balckburn fra University of Manitoba og Christopher Knüsel fra University of Bradford målte albueleddene på en gruppe nålevende kanadiere der det var kjent hvilken hånd de brukte.

Så ble skjeletter av folk fra en engelsk middelalderlandsby studert. Forskerne fant den samme assymetrien i albueleddet hos dem.

Viktig innsikt i menneskets utvikling

Helt siden Platon og Aristoteles har det vært flest høyrehendte, men hvorfor er det slik? Forskning på utviklingen av høyrehendte og venstrehendte kan gi viktig innsikt i historien om det moderne mennesket.

Det er nemlig bare mennesker som er høyrehendte og venstrehendte. Forskerne tror det henger sammen med spesialiseringen av hjernehalvdelene.

Hos mennesket har høyre og venstre hjernehalvdel litt forskjellige oppgaver. Høyrehendte bruker mest venstre hjernehalvdel til språk og tale. Musikk- og synsopplevelser foregår mest i høyre hjernehalvdel hos alle.

Powered by Labrador CMS