Det ligger egentlig i navnet. Kjempedovendyret var digert.
Det veide opp mot fire tonn, og kunne bli mer seks meter langt. Dette beistet var på størrelse med elefantene som lever i dag.
Og det ble jaktet på av mennesker. Spørsmålet er om menneskene har skylda for at kjempedovendyret døde ut. Et bidrag til denne debatten har nå blitt publisert i tidsskriftet Science Advances.
Forskerne har gjort mange nye karbondateringer fra et funnsted i Argentina, hvor det ser ut som om mennesker har drept og slaktet et kjempedovendyr.
Dovendyret forskerne nå har sett nærmere på ble funnet på begynnelsen av 2000-tallet, og en datering fra 2007 viste at dyret ble drept en gang for mellom 10 250 og 12 000 år siden.
Dette kan tolkes som at kjempedovendyrene levde sammen med menneskene i dette området i Sør-Amerika en god stund.
De fleste andre funnstedene med slike gigantiske, utdødde dyrearter, kalt megafauna, blir datert til en periode for mellom 14 500 og 13 000 år siden, ifølge forskerne.
Men forskerne mener at de tidligere dateringene var unøyaktige, og plasserer dette dovendyret tettere mot tiden da mennesker spredde seg på kontinentet. De mener dette taler for teorien om at disse kjempedovendyrene ikke klarte seg spesielt bra da menneskene kom.
De slår fast at dovendyret ble drept en gang mellom 12 547 og 12 677 år siden, en datering med svært liten feilmargin. Dateringen er gjort på knoklene til kjempedovendyret, og du kan lese mer detaljert om dateringsmetoden i selve forskningsartikkelen.
Merker etter slakt
Dovendyret ble funnet i nærheten av et område som var en myr da dovendyret ble drept. Kanskje jegerne drev dyret ned i myra for så å drepe det.
Flere steinverktøy har blitt funnet ved dette dyret, og dovendyrets knokler har kuttmerker. For eksempel er det flere kuttmerker på det høyre ribbeinet, noe som forskerne tolker som tegn på at dyret ble slaktet og flådd.
Spørsmålet er om andre dateringer kan vise om disse store dyrene sameksisterte med mennesker, eller om alle forsvant kort tid etter at menneskene hadde spredd seg i Sør-Amerika.