Annonse

Hvem knasket laks for 45 000 år siden?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et team av forskere har funnet tegn til at en eller annen tobeint forfar har hivd i seg laks, i en hule i Kaukasus. Det høres kanskje ikke særlig betydningsfullt ut. Men – avhengig av hvem denne fiskespiseren faktisk var – kan funnet faktisk spenne bein under en gammel hypotese.

Visse tegn tyder nemlig på at det var neandertalere som likte laks.

Denne mennesketypen døde ut for rundt 40 000 år siden. Og en av de mulige forklaringene på forsvinningsnummeret handler nettopp om fiskespising.

Hypotesen sier at neandertalerne var temmelig ensidig i kosten, og hold seg til store pattedyr som hest, bison og mammut. Dermed var de sårbare for endringer i miljøet. Våre forfedre, derimot, utnyttet mange flere næringskilder, for eksempel fisk.

Men dersom det virkelig satt en gjeng neandertalere og slafset laks i den hula i Kaukasus, er det kanskje en indikasjon på at vi ikke spiste så ulikt likevel?

Det endelige svaret får vi ikke i denne omgangen. Men forskerne har i det minste utelukket at det var andre dyr, som løver eller hulebjørn, som dro fisken i hus. (is/forskning.no)

Powered by Labrador CMS