Verdens eldste pinup?

Yppig 35 000-åring er funnet i Tyskland. Trolig er hun verdens eldste. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Hohle Fels Venus, minst 35 000 år gammel. (Foto: H. Jensen; Copyright University of Tubingen)"

Hohle Fels hulen sørvest i Tyskland synes uuttømmelig på prehistoriske skatter. Nå har arkeologene funnet en kvinnefigur med enorme bryster og kjønnslepper.

Hun slår tidligere venusfigurer fra steinalderen med minst 5000 år, og er trolig verdens eldste skulptur.

Minst 35 000 år gammel

Den eldre damen er karbondatert til å være minst 35 000 år. Hun er detaljert utskåret i mammut-elfenben og måler ørsmå 6 centimeter, ifølge tidsskriftet Nature.

Det var arkeologer fra universitetet i Tübingen som fant henne i løpet av september 2008. Hun var opprinnelig spredt i seks deler. Forskerne satte henne nennsomt sammen, og endelig ble hun presentert for omverdenen i siste nummer av Nature.

- Damen er overraskende hel. Kun deler av venstre arm og skulder er borte, skriver lederen av arkeologgruppa Nicholas Conard.

Han utelukker deriomot ikke at de resterende kroppsdelene kan dukke opp under fremtidige utgravninger.

Overdimensjonerte kvinnelige former

Skulpturen har fått navnet Hohle Fels Venus, og har mildt sagt overdimensjonerte kvinnelige former.

"Venus fra Willendorf, minst 26 000 år gammel. (Foto: Wikimedia Commons)"

Brystene og kjønnsleppene er overdrevent store, hoftene og lårene like så.  Armer og ben derimot, er små og reduserte.

Den lille figuren mangler hode. Isteden har den en hempe for anheng. Uformingen levner liten tvil om hva skaperen anså som viktigst ved kvinnekroppen.

- Sett med 21. århundrets øyne grenser de nærmest groteske formene til å være pornografiske, skriver arkeolog Paul Mellar i samme nummer av Nature.

Verdens eldste figurativ kunst

Hohle Fels Venusen er til nå den eldste som er funnet av figurativ kunst i Europa. Hun stammer fra en tid da noen av våre eldste slektinger bebodde Europa.

Conard har studert menneskets migrasjon til Europa. Han tror mennesker først vandret inn i Europa ved å følge elven Donau vestover.

Arkeologer har funnet abstrakte fremstillinger av mennesket i Afrika som kan dateres tilbake minst 95 000 år. Men aldri en figurativ form som er eldre enn 30 000 år.
 
- Dette er kanskje verdens eldste figurative skulptur knyttet til Aurignackulturen i Hohle Fels regionen, skriver Conard.

Ligner andre steinalder-Venuser

Han mener Hohle Fels Venusen ligner flere yngre statuetter som klassifiseres som ”venusfigurer”.

Han trekker særlig frem den langt yngre og berømte Venusen som ble funnet nær byen Willendorf i 1908. Denne damen antas å være nesten 26 000 år gammel.

Også denne kvinneskikkelsen har overdimensjonerte bryster, mage og vagina. Hodet er dekket av fletter eller et hodeplagg og mangler ansikt. Forskerne har spekulert på om hun representerer en universell morsskikkelse eller guddom.

Utgravninger i lang tid

Arkeologer har gjort flere utgravninger i Hohle Fels-hulen både på 1970-tallet og 1990-tallet. Funnene fra området er betydelige, samlingen består av flere dyrefigurer  og smykker i elfenben. 

På slutten av 1990-tallet oppdaget arkeologer fra Universitetet i Tübingen hulemalerier i grotten. Funnet skapte sensasjon som verdens første hulemaleri nord for Alpene.  

Referanse:

Nicholas J. Conard: A female figurine from basal Aurignacian of Hohle Fels Cave in southwestern Germany. Nature Vol 459/14. May 2009.

Powered by Labrador CMS