Verdens eldste kunst?

En australsk forsker mener han har funnet en 400 000 år gammel skulptur.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Funnet dreier seg om en seks centimeter høy steinklump, med en slags armer og bein, som mest av alt ligner noe toåringen har knadd ut i trolldeig. Det spesielle er at den ble laget for 400 000 år siden, melder BBC.

Tidlig marokkansk kunst?

På ett eller annet tidspunkt må menneskene ha oppdaget at steiner eller flekker på huleveggen kunne ligne på folk og mat og slikt. Litt senere begynte de å lage etterligningene selv. Men når?

Robert Bednarik, presidenten av International Federation of Rock Art Organisations, tror han har funnet det tidligste beviset for kunstnerisk utfoldelse. Den lille steinfiguren ble funnet 15 meter under overflata av en avsats over elva Draa, nær byen Tan-Tan i Marokko. Der skal den ha ligget bare noen få centimeter unna en håndøks av stein.

Delvis naturlig

Skulpturen er en steinmann (eller dame), som delvis er formet av naturen selv. Men det er muligens bare halve historien. Bednarik tror nemlig at ett eller annet steinaldermenneske har hakket ut nye render, for å gjøre hodet, armene og beina tydeligere. I tillegg har figuren flekker av et rødt, fettaktig fargestoff som inneholder jern og mangan.

- Flekkene ligner ikke på naturlig rust, og fargestoffet finnes heller ikke på noen andre av objektene fra Tan-Tan, skriver Bednarik i en artikkel som er publisert i journalen Current Anthropology. Kanskje det kan dreie seg om rød oker, som ble brukt som maling på et senere tidspunkt?

Bedbarik har til og med brukt steinredskaper til å lage en kopi i samme type materiale, for å sammenligne mikrostrukturen i skjærene med den gamle figuren.

Skepsis

Det er imidlertid ikke alle som er like overbevist om steinens opprinnelse. Noen mener Bednarik bare lager en masse oppstyr rundt en ganske alminnelig stein, som ligner litt på en fyr.

Professor Stanley Ambrose, fra University of Illinois, sier for eksempel at han ikke finner beviser for at noen har hakket i steinen, og at figuren sannsynligvis er et resultat av naturlig slitasje og tilfeldigheter.

Et sikkert svar får vi nok aldri. Men skulle det likevel være slik at steinklumpen virkelig er et stykke genuin steinalderkunst, er det i hvert fall ingen tvil om at menneskene er blitt flinkere med tiden.

BBC: Oldest sculpture found in Morocco

Powered by Labrador CMS