Sensasjonell grav avdekket

En 1500 år gammel grav er funnet i privathus på Sicilia. – Sjelden plassering, hevder forskere. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arkeolog Roger Wilson graver frem antikk amfora (foto: Roger Wilsons fotosamling)
Arkeolog Roger Wilson graver frem antikk amfora (foto: Roger Wilsons fotosamling)

Kristendommen i Romerriket

Kristendommen dukket først opp blant små grupper spredt over midtøsten og rommerriket.

Kristendommen spredte seg raskere enn jødedommen, og snart kom gjennombruddet med keiser Konstantin (285-337).

Keiser Teodisius innførte kristendommen som statsreligion i Roma i 392 e. Kr som erstatning for de romerske gudene. 

Arkeologer fra University of British Colombia (UBC) har nylig gjort oppsiktsvekkende funn på Sicilia.

Under ledelse av professor Roger Wilson har de foretatt utgravinger i Kaukana, en gammel romersk landsby nær Punta Secca. Landsbyen ligger i den sørøstre provinsen Ragusa på Sicilia.

Hovedfunnet består av en grav fra 500-tallet som lå inne i et privathjem fra samme tid.

Uvanlig gravplassering

Graven ble funnet i en bygning av pusset mur, hvilket tyder på at hvilestedet tilhørte en velstående familie.

Wilson sier i en pressemelding at man på 500-tallet vanligvis gravla de døde på kirkegården utenfor byen eller ved kirkens apsis - det halvrunde utbygget bak alteret .

- Det er ekstremt uvanlig å finne en grav i en villa fra denne tiden, hevder Wilson i en pressemelding fra University of British Colombia .

Graven inneholdt to skjelletter. Et tilhørte en kvinne mellom 25 og 30 år, og hennes tenner var i utmerket tilstand.

- Undersøkelser av skjellettet viser at hun var i god form, så vi vet at dette ikke var en hardtarbeidende bondekone, forteller Wilson

Det andre skjelettet var av et barn mellom fem og syv år, kjønnet var umulig å identifisere. Plasseringen av skjelettene viser at kvinnen ble gravlagt først. Graven har så blitt åpnet igjen for det avdøde barnet.

For å gi minstmann plass ble kvinnen antageligvis skjøvet til side, hennes vridde hvirvelsøyle er et tegn på det.

Hedenske og kristne elementer om hverandre

Arkeologene fant både hedenske og kristne elementer i graven. Lokket på kisten hadde et hull som gjorde det mulig å gi drikkoffer.

- Dette viser at det hedenske offerritualet med drikkoffer forsatt var utbredt i tidlig bysantisk tid, forteller Wilson

Samtidig viser to kors på henholdsvis kistelokket og en lampe, at de avdøde var kristne. Skjelettene var i tillegg pakket i gips, hvilket man antar var en kristen skikk for å bevare kroppen etter døden.

- Dette er den første gipsbegravelsen som er avdekket på Sicilia. Praksisen er tidligere kjent fra kristne samfunn i Nord-Afrika, sier Wilson

Noe som også vekket arkeologenes nysgjerrighet var at noen hadde åpnet graven på et senere tidspunkt. Barneskjelettet ble skadet og hodeskallen plassert opp-ned.

Forskerne lurer på om gravplyndrere har vært på ferde i håp om å finne dyre smykker og andre rikdommer.

Rundt graven var det flere tegn på at man hadde festet for de døde. Arkeologene fant kokekar, glass og vinkrukker. Rester etter to ildsteder viste at mat ble tilberedt i samme rom som graven lå.

Aristokratiet på Sicilia

Klassisk arkeolog Lazlo Bercelly ved Kulturhistorisk museum kan fortelle at det var mange rike aristokratifamilier som slo seg ned på Sicilia i senantikken.

- Da Roma falt på 400-tallet, søkte mange aristokrater tilflukt til fredfulle Sicilia. Her bygde de opp små samfunn.

- Det er ikke usannsynlig at de kopierte keiserens livsstil. Keiser Diokletian lot seg nemlig begrave i sitt eget palass. Dette kan kanskje forklare hvorfor man har funnet en grav i villaen, sier Bercelly til Forskning.no.

Bercelly hevder videre at det ikke er kristen regel at man skal gravlegges i kirken. Det finnes flere kristne graver fra antikken utenfor kirkegården.

Videre ser man ofte at kristen kulturpraksis blandes sammen med den hedenske kulten så sent som på 500-tallet. Det finnes en rekke antikke graver som både har kristne og hedenske elementer.

- Gravritualer eksisterte lenge før kristendommen ble innført. I hedensk tid var det svært vanlig med blomster i begravelsen. Blomstene var knyttet til den dionysiske idé om oppstandelse. Kristne prester forsøkte å utrydde denne skikken.

- Dette måtte de etter hvert gi opp. Kristendommen har tatt opp mange hedenske ritualer for å få innpass i samfunnet.

Ikke undersøkt siden 1972

UBC har utført prosjektet i samarbeid med professor Giovanni Di Stefano, leder av kulturminneforvaltningen i Ragusa. Dette er den første store utgravingen av området siden 1972.

Myndighetene ble klar over landsbyens eksistens allerede på 1960-tallet. Da det skulle bygges nye hus i området, støtet bygningsarbeiderne på 24 antikke bygninger. Kun et fåtalls bygg, inkludert en kirke , ble den gang renovert av arkeologen Pola Pelagatti.

Arkeologene fra UBC har gravd frem seks meter høye vegger i den eksepsjonelt godt bevarte bystrukturen på sørsiden av Kaukana, kun noen meter fra stranden. Feltarbeidet skal foregå i tre år med støtte fra Forskningsrådet i Canada.

Referanse:

UBC Dig uncovers roman mystery UBC Reports, vol. 54, No. 10, Oct. 2, 2008

 Lenke:

University of British Colombia: pressemelding om funnet.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS