Romersk ruin kan bli oversvømt

Det to tusen år gamle romerske badeanlegget i Allianoi i Tyrkia kan gå en våt undergang i møte. Tyrkiske myndigheter har nemlig bygd en demning, og planlegger å fylle hele området med vann.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette er bare en liten del av de romerske ruinene i Allianoi. (Foto: www.allianoi.org)"


Arkeologene fortviler. I et område med varme kilder i Allianoi i Tyrkia ligger et fantastisk godt bevart romersk badeanlegg, med tilhørende fontener, gater, porter, bruer, bygninger og plasser.

Hele området måler omtrent 50 000 kvadratmeter, men bare 20 prosent av det er utforsket. Likevel har arkeologene funnet over 10 000 ting som de gamle romerne har etterlatt seg. Det dreier seg for eksempel om keramikk, mynter, glass og statuer, skriver Nature.

"(Foto: www.allianoi.org)"

Men nedenfor ligger den 700 meter lange Yortanlidemningen, som skal bli en del av et gigantisk vanningsanlegg for jordbruksområdene rundt elva Ilya.

Blir dammen fylt opp, slik planen er, vil de romerske ruinene oversvømmes helt.

Protester

Arkeologen Ahmet Yaras fra Trakya Universitetet leder arbeidet i ruinene, og prøver nå å stable internasjonal støtte på beina.

Han mener at dammen bør flyttes, eller at prosjektet i det minste må bli utsatt i fem år, slik at arkeologene rekker å grave ut resten.

Så langt har protestene holdt vannet unna, men nå ser det stygt ut, skriver Nature.

- Man skal ikke glemme at en anselig mengde penger er blitt investert i byggingen av dammen, og at lokale bønder har etterlyst vannet, sier Mark Snethlage fra Europa Nostra, en paneuropeisk organisasjon for kulturarv.

"De romerske ruinene i Allianoi er usedvanlig godt bevart. (Foto: www.allianoi.org)"


Lenker:

Nature: Ancient Turkish site set to be flooded
Hjemmesida til utgravningene i Allianoi

Powered by Labrador CMS