Annonse

Mumifiserte kjøttstykker

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Oldtidens egyptere sørget for at de døde også hadde kjøttmat til det neste liv.

I gravkammeret til Farao Amenhoteps svigerforeldre, fant arkeologer stykker med kjøtt og oppdaget senere at de var behandlet med naturlige konserveringsmiddel.

Å oppbevare kjøtt i ørkenvarmen var vanskelig i oldtidens Egypt. Kjøttet ville ikke vart lenger enn et par timer, før det var uspiselig. Det kan nå virke som om egypternes løsning var å mumifisere kjøttet, slik at den avdøde kunne nyte det i etterlivet.

En nøye undersøkelse av kjøttet arkeologene fant, viste rester av kvae fra en plante som tilhører Pistacia-slekta. Denne kvaen var en svært dyr importvare som ble brukt av overklassen som blant annet smakstilsetning. Men den har også dukket opp som et konserveringsmiddel brukt på mumier.

Arkeologene er i tvil om funnet av kvaen betyr at egypterne smakstilsatte kjøttet, eller om de faktisk mumifiserte det. Bruken av dette konserveringsmiddelet dukket ikke opp på mennesker før 600 år etter kjøttet ble behandlet.

Men dersom de brukte kvaen som konserveringsmiddel, kan det tyde på at mumifiseringen var mer sofistikert enn tidligere antatt. (forskning.no/UGS)

Powered by Labrador CMS