Nav-skandalen, eller trygdeskandalen, kom for en dag i 2019.
Nav-skandalen, eller trygdeskandalen, kom for en dag i 2019.

Professorer ber om offentlig­gjøring av rapport i trygde­skandalen

En rapport som kom i 2014, kan gi svaret på hva regjeringen visste om Navs praksis, mener sju professorer.

Ifølge Aftenposten advarer professorene ved Universitetet i Oslo om at hemmelighold av interne dokumenter kan kaste en mørk skygge over ryddejobben etter trygdeskandalen.

En av dem, Christoffer C. Eriksen, mener trygdeskandalen ikke noen gang vil bli oppklart om regjeringen ikke viser nødvendig åpenhet.

– Så lenge 2014-utredningen ikke utleveres, får vi ikke alle de svarene vi trenger. Vi får dem ikke, Stortinget får dem ikke og ofrene får dem ikke, sier han.

Da Ap satt i opposisjon, krevde partiet sammen med SV innsyn i rapporten. I dag er Aps Marte Mjøs Persen arbeids- og inkluderingsminister.

– Rapporten «Eksport av velferdsytelser» fra 2014 ble til før jeg ble medlem av dagens regjering, og før jeg fikk ansvaret for bestyrelsen av Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Jeg har ikke lest dette dokumentet, og jeg har heller ikke tilgang til det, uttaler hun til Aftenposten.

I oktober 2019 ble det offentlig kjent at Nav har feiltolket EUs trygdeforordning fra 2012 som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger (AAP) og pleiepenger til andre EØS-land.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS