Du vil ikke terge denne apen

Sjimpansen Santino er en militær mastermind blant aper, men utmanøvrerer også homo sapiens. Han lagrer missiler strategisk slik at dyrehagegjestene ikke kan slippe unna når de kommer susende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Lund University Primate Research Station Furuvik)

Santino, som bor i dyrehagen Furuvik, nord for Stockholm, ble verdenskjent i 2009 for sin publikumsfiendtlige, men intrikate oppførsel.

Han gjemte steiner og andre egenproduserte missiler rundt i apegården, og kylte dem etter dyrehagegjestene som kom for å stirre på ham, slik mennesker gjør i dyrehager.

Angrepsoffensivene fra Santino fascinerte forskere ved Lund Universitet, og fikk dem til å innse i hvilken grad sjimpansen faktisk tenkte både fram og tilbake i tid, i tillegg til å være temmelig oppfinnsom.

De bestemte seg derfor for å studere Santinos steinkasting over en lengre periode. Taktikkene hans viste seg å være mer innfløkte enn hva forskerne hadde forestilt seg.

Santino beveger seg sakte mot publikum. Fra venstre: I det første bildet er det 31 sekunder til Santino kaster stein. Det andre bildet ble tatt 15 sekunder før kastet, og på det tredje er det bare ett sekund før publikum får en prosjektil sendt mot seg. Legg merke til at Santino har med seg kastevåpen både i munn og hånd. (Foto: Lund University Primate Research Station Furuvik)

Strategiske våpendepoter

Det var antakeligvis dyrehagevaktenes forsøk på å skyfle gjestene i sikkerhet, som framprovoserte sjimpansens idé om strategisk plasserte våpenarsenaler, tror forskerne.

Vaktene ga de besøkene beskjed om å gå noen skritt tilbake når Santino viste tegn til å være på krigsstien. Han hadde nemlig ennå ikke oppdaget pokerfjes-strategien, og opptrådde på en måte som signaliserer dominans før angrepene.

Det var etter at vaktene begynte med sikkerhetstiltakene at Santino lagde sitt første strategisk plasserte våpenskjulested av høy fra sine indre gemakker.

Når gjestene var ute av syne, danderte han dem til i umiddelbar nærhet til besøksområdet.

Et av Santinos våpenskulesteder som han har laget av høy. Legg merke til steinen under høydotten. (Foto: Lund University Primate Research Station Furuvik)

På den måten kunne han komme ganske nært innpå de besøkene ved gjerdet, rive frem et missil, og pælme den på menneskene før de rakk å si kake.

Fåreklær

Og Santinos strategi innebar ikke bare lur lagring av våpen, oppdaget de svenske forskerne. 

I tillegg begrenset han dominansatferden i forkant av steinkastingen, noe som visket ut nok et hint om fare på ferde.

Studien av Santino i Furuvik Zoos 2010-sesong er publisert i PLoS ONE, tyder på at sjimpanser kan ha en evne til å forutse fremmede individers oppførsel uten at disse er tilstede.

Det mener Mathias Osvath ved Departement of Cognitive Science ved Lund, og Elin Karvonen ved universitetets primatforskningsstasjon, som har gjort studien.

I alt, synes funnene å bety at Santino har en fleksibel planleggingsevne, mener de. Når vi mennesker viser at vi kan slikt, betyr det at vi blant annet sjonglerer minner og bruker dem til å forestille oss et framtidig scenario.

Referanse:

M. Osvath, E. Karvonen. Spontaneous Innovation for Future Deception in a Male Chimpanzee. PLoS ONE, 9.mai 2012

Powered by Labrador CMS