Hjernetrim mot Alzheimers

Det er en klar sammenheng mellom hvor ofte eldre mennesker leser aviser, spiller sjakk eller deltar i andre mentalt stimulerende aktiviteter, og sjansen for at de utvikler Alzheimers sykdom.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse av mer enn 700 mennesker i Chicago, USA, med en gjennomsnittsalder på 80, viser en klar sammenheng mellom mental aktivitet og utvikling av flere alderdomsrelaterte lidelser, som milde kognitive reduksjoner, demens og Alzheimers sykdom.

De 700s mentale aktivitet ble registrert og kontrollert over en årrekke. 90 av dem utviklet Alzheimers sykdom. Forskerne fant at mentalt aktive, eldre mennesker har 2,6 ganger mindre sjanse for å utvikle Alzheimer, enn mentalt inaktive på samme alder.

Liknende sammenhenger finnes mellom mental aktivitet og milde kognitive reduksjoner og demens.

Kan brukes for å forebygge

Alle disse sammenhengene hold vann, også etter at tallene ble kontrollert mot kognitiv aktivitet og sosioøkonomisk status gjennom livet og sosial og fysisk aktivitet i alderdommen.

Resultatene publiseres i dag online på nettutgaven av tidsskriftet Neurology.

Forskeren bak studien, Robert Wilson ved Rush Alzheimer’s Disease Center i Chicago, sier i en pressemelding at han håper funnene i fremtiden kan være et hjelpemiddel i kampen mot “den mest fryktede konsekvensen av alderdom”, altså Alzheimers sykdom.

Moralen er altså at uansett hva du har gjort tidligere, kan du forebygge en trist alderdom, rett og slett ved å lese avisa daglig, spille bridge, gå på teater, lese bøker og så videre.

Ingen dårlig nyhet for en befolkningsgruppe som i utgangspunktet har god tid, nettopp til den slags?

Referanse:

Forskningen ble publisert på nettutgaven av tidsskriftet Neurology, 27. juni 2007.

Powered by Labrador CMS