Annonse

Alvorlige påslag av lakselus på sjøørret

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen ser totalt sett meget alvorlig ut for sjøørreten i Sognefjorden og i Nordhordland. Flere årsklasser er rammet av høye påslag av lakselus.

Det kommer fram i et nytt oppsummerende notat om lakselus-situasjonen hittil i 2014, fra forskere i Uni Research Miljø, står det på Uni Research sine nettsider.

I overvåkningsprogrammet i Vossoprosjektet utenfor Bergen er eksempelvis lusemengdene på sjøørret langt høyere i juni i år sammenlignet med i 2010 og 2012, da det også ble registrert mye lus. I 2009, 2011 og 2013 var det lave påslag.

Nivåene i 2014 overskrider grenseverdiene som anses å gi dødelighet og høy negativ effekt på bestanden, påpeker forskerne.

De legger ikke skjul på at resultatene samlet sett må karakteriseres som svært alvorlige for sjøørreten på deler av vestlandskysten som her er undersøkt, da særlig i Sognefjorden og i Nordhordland.

- Den økte dødeligheten kommer enten direkte som en følge av lakselusangrepet, eller fordi fisken blir svekket av angrepene og dermed et lettere bytte for fugl eller annen fisk, sier forsker Knut Wiik Vollset i Uni Research Miljø

Et omfattende luseangrep som rammer flere årsklasser av sjøørret vil trolig påvirke bestandene i flere områder i flere år framover, heter det i notatet, som er skrevet på oppdrag fra Miljødirektoratet.
I dette notatet gjennomgår forskerne tilgjengelig informasjon fra lakselusovervåkningen som de er en del av, for å gi en oppdatert og mer nyansert vurdering av situasjonen for sjøørret på Vestlandet vinteren, våren og forsommeren 2014.

I forbindelse med gjentatte bekymringsmeldinger har Uni Research Miljø også gjort befaring i 38 elver og bekker i andre halvdel av juni.

Powered by Labrador CMS