Derfor virker meditasjon mot angst

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny forskning har målt hva som skjer i hjernen når vi mediterer.

– Selv om vi vet at meditasjon kan redusere angst har vi ikke identifisert den spesifikke hjernemekanismen involvert i å lette angst hos friske individer, forteller hovedforfatter av studien, Fadel Zeidan fra Wake Forest Baptist Medical Center, i en pressemelding.

– I denne studien fikk vi se hvilke områder av hjernen som ble aktivert, og hvilke som ble deaktivert under meditasjonsrelatert angstlindring.

15 frivillige friske individer med normale verdier av hverdagsangst ble rekruttert til studien. De frivillige hadde heller ingen tidligere meditasjonserfaring eller angstsykdom. Alle deltok i kurs for å lære en meditasjonsteknikk kjent som mindfulness-meditasjon.

Både før og etter meditasjonen ble deltakernes hjerneaktivitet målt med en spesiell form for MRI-skanning, samtidig som angstrapporter ble målt før og etter hjerneskanningen.

Majoriteten av deltakerne rapporterte om nedgang i angst og forskerne konkluderte med at meditasjonen reduserte angstnivået med 39 prosent.

Under meditasjonen var det en høyere aktivitet i hjerneområdet som kontrollerer bekymring, mens det var lavere aktivitet i området som styrer tanker og følelser.

– Dette viser at få minutter med mindfulness-meditasjon kan hjelpe med å redusere normal hverdagsangst, sier Zeidan. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS