Forskere har funnet ut at mer enn en fjerdedel av de som mediterer regelmessig, har hatt dårlige erfaringer knyttet til meditasjon. (Foto: Syda Productions, Shutterstock, NTB scanpix)
Forskere har funnet ut at mer enn en fjerdedel av de som mediterer regelmessig, har hatt dårlige erfaringer knyttet til meditasjon. (Foto: Syda Productions, Shutterstock, NTB scanpix)

Ny studie:
Meditasjon kan også gi ubehagelige opplevelser

Mange mennesker bruker meditasjon for å finne en indre ro, men for noen kan det føre til flere bekymringer.

For noen er meditasjon en flott måte å gradvis tømme sinnet for alt bevisst innhold, alle tanker og all uro. Ikke alle får en god opplevelse av å gjøre dette. I en ny studie har forskere funnet ut at mer enn en fjerdedel av de som mediterer regelmessig, har hatt dårlige erfaringer knyttet til meditasjon.

Mange forskere har sett nærmere på mulige fordeler ved meditasjon og lignende mindfulness teknikker. Men det finnes lite forskning på potensielle ulemper forårsaket av meditasjon, skriver nettavisen Gizmodo.

En fjerdedel har opplevd ubehag

Forskerne bak den nye studien gjennomførte en nettundersøkelse av mer enn 1200 voksne. Kravet var at de mediterte regelmessig, minst en gang i uka over en periode på to måneder. Et av spørsmålene handlet om de noen gang hadde hatt en ubehagelig opplevelse, som skyldes meditering. Av alle deltagerne svarte 25,6 prosent ja på dette. Eksemplene de kom med var en følelse av angst, frykt eller et annerledes syn på seg selv eller verden.

Forskerne mener at resultatet viser et behov for flere studier på også de negative sidene av meditasjon.

–­ Det er viktig å ikke trekke for tidlige konklusjoner om de potensielle negative effektene av meditasjon, sier Marco Schlosser, forsker ved University College Londons psykiatriske fakultet og hovedforskeren bak den nye studien, til Gizmodo.

Behov for mer forskning

Forskerne så også et mønster når det gjaldt hvem som kan være mer utsatt enn andre. Det var mer sannsynlig at menn rapporterte om dårlige erfaringer. Det samme gjaldt med folk som var mindre religiøse.

Det er ikke bare meditasjon som er for lite forsket på, ifølge forskerne. De skriver at det også har vært relativt lite forskning på hvordan mer tradisjonelle behandlinger, som terapi og rådgivning, noen ganger kan påvirke mennesker negativt.

De skriver i studien at de synes det er nødvendig med mer forskning som omfatter det brede spekteret av det terapeutiske og meditasjonen som blir bruk i praksis for å finne ut hvorfor folk benytter seg av dem og hvem det er mindre egnet for.

Referanse:

Marco Schlosser m.fl: Unpleasant meditation-related experiences in regular meditators: Prevalence, predictors, and conceptual considerations, PLOS One, mai 2019

Powered by Labrador CMS