Meditasjon gjør ensomhet lettere

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

forskning.no har tidligere omtalt hvordan såkalt ”mindfulness-meditasjon”, kalt oppmerksomhetstrening på norsk, kan bidra til å bekjempe stress, depresjon og fobier. Nå viser en ny studie at teknikken også hjelper for å takle ensomhet, noe mange eldre sliter med. Ensomhet kan føre til farlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer og Alzheimers, til og med død.

Oppmerksomhetstrening er inspirert av buddhismen. Det går ut på at man skal være oppmerksomme på det som skjer i kropp og sinn, samt møte det med aksept og vennlighet.

I tillegg til å motvirke ensomhet viser studien at mediteringen kan redusere betennelser i kroppen, i tillegg til å hjelpe mot ulike sykdommer.

Studien er ledet av J. David Creswell ved Carnegie Mellon University, USA. Han er fornøyd med resultatet av studien: - Vi vet at ensomhet er et helseproblem for de eldre. Denne studien viser at oppmerksomhetstrening er en lovende måte for å forbedre helsen deres, sier han i en pressemeling, men legger til at det fortsatt gjenstår mye forskningsarbeid på feltet. (forskning.no/KdlC)

Powered by Labrador CMS