Rus er største problem i psykiatrien

Rusmidler er et langt større problem i psykiatrien enn man hittil har trodd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Hardere stoffer forekommer, men alkohol er det vanligste rusmidlet hos de pskykiatriske pasientene."

Psykiaterne har lenge visst at rus og psykiske lidelser henger sammen. En undersøkelse som er gjort ved Sør-Trøndelag psykiatriske sykehus, avslører at rusproblemet er overraskende stort. Ruslidelser er mer vanlig enn depresjoner, psykoser og personlighetsforstyrrelser. Hyppigst er lidelser i forbindelse med alkohol, skriver Adresseavisen.

Nesten halvparten av pasientene i undersøkelsen hadde et rusproblem som har betydning for deres psykiske tilstand. For 30 prosent er rusproblemet så stort at de får diagnosen ruslidelse. Av disse har halvparten en psykisk lidelse i tillegg til ruslidelsen. Den andre halvparten har kun en rusdiagnose.

-Rus har seilt opp til å bli den største diagnosegruppen, sier overlege John Christian Fløvig som står bak undersøkelsen. Fløvig er også universitetslektor ved Institutt for psykiatri og medisinske atferdsfag, NTNU.

Undersøkelsen på akuttpasientene er gjennomført over en fem måneder lang periode og omfatter 187 personer. Det er tatt urinprøve av 85 prosent av pasientene for å sikre korrekte data.

Alkohol er det hyppigst brukte rusmidlet. Cannabis og legemidler følger deretter, mens amfetamin og opiater utgjør en mindre del. Nyere rusmidler som ecstasy ble ikke påvist hos noen av pasientene.

(NTB)

Powered by Labrador CMS