- Pass på alkohol, tross ny forskning

Litt alkohol under graviditeten skader ikke barnet, ifølge ny dansk forskning. Men det er bare delvis sant, påpeker en annen forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye forskningen viser at barn av mødre som hadde drukket under graviditeten, ikke hadde dårligere IQ eller problemløsningsevner som femåringer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

I en pressemelding fra Aarhus universitet i Danmark – «Litt alkohol under graviditet skader ikke barnet» – beskrives ny, oppsiktsvekkende forskning. 

Historien er videreformidlet i flere danske medier, blant annet Jyllands-Posten.

Forskningen viser blant annet at:

  • Barn av mødre som har drukket mellom en og seks enheter i uken i løpet av graviditeten, er like intelligente og velutviklede som andre.
  • Barn av mødre som har vært beruset enkelte ganger før de kjente til graviditeten, har ikke lidd noen skade, selv om promillen har vært høy.

Resultatene stammer fra et av de hittil største forskningsprosjektene på verdensplan, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

– Viktig bidrag til helseopplysning

Resultatene kommer fra nevropsykologiske undersøkelser av 1628 danske barn fra den danske fødselskohorten «Bedre helse for mor & barn», hvor mødrene er blitt spurt om alkoholforbruket under graviditeten.

De fem år gamle barna har fått målt IQ og oppmerksomhet og er testet i evnene til å planlegge, organisere og fastholde oppmerksomheten. Resultatene er sammenlignet med en kontrollgruppe der mødrene ikke har drukket alkohol under graviditeten.

Konklusjonen er at det ikke er noen forskjell på de to gruppene.

Resultatet er et viktig bidrag til helseråd som gravide får, sier leder av forskningsprosjektet, Ulrik Schiøler Kesmodel, førsteamanuensis på Aarhus universitet og overlege på Aarhus universitetssykehus:

– Selv om helsemyndighetene anbefaler at gravide ikke drikker alkohol, vet vi fra andre undersøkelser at halvparten av de gravide gjør det. Mange har vært fulle før de visste at de var gravide. Nå er det vitenskapelig belegg for å berolige disse mødrene, sier Kesmodel.

Risiko for spontanabort øker

Professor Anne-Marie Nybo Andersen fra Københavns Universitet er imidlertid misfornøyd med tittelen på pressemeldingen. For et halvt år siden publiserte hun selv en studie basert på samme fødselskohort.

Andersen fokuserte på risikoen for spontanabort. Resultatene viste at risikoen økte med hele 50 prosent hvis den gravide drakk bare to enheter i uken. Fire enheter fordoblet risikoen.

Overskrifter forteller ikke hele sannheten

Pressemeldingen er uheldig, mener Andersen: – Det er ikke noe i veien med selve studien. Men når man kommer med slike uttalelser, skal man tenke seg godt om, sier hun.

Du kan studere detaljer om Anne-Marie Nybo Andersens forskning i artikkelen – Ett glass kan skade fosteret

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS