Derfor har fylla skylda

For mye alkohol gjør at hjernen sliter med å tolke ansiktsuttrykk og sosiale koder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

Noen ganger er ikke hodepinen det verste problemet dagen derpå. Det er heller de litt tåkete erindringene av tvilsomme bragder utført under Kong Alkohols innflytelse.

Forskere fra University of Illinois er på sporet av hva som hender i hodet når den sosiale dømmekraften svikter.

Etter å ha undersøkt tolv glade festdrankere, oppdaget de nemlig at ildvannet hindrer kontakten mellom hjernedeler som jobber med å skjønne signaler fra andre mennesker og sørge for en passelig oppførsel.

Tolker signaler

Det er ikke første gang forskningen beskjeftiger seg med undersøkelser av fylla. Tidligere studier har vist at alkohol hemmer aktiviteten i amygdala – hjernedelen som blant annet har ansvar for å oppfatte andres ansiktsuttrykk.

Men amygdala opererer ikke alene. Inntrykkene skal også bearbeides, og i en del tilfeller bør det hele helst kulminere i en eller annen handling eller beslutning. Her kommer hjerneområdet orbitofrontal korteks inn.

Det sysler med tolkning og forståelse, samt endringer i adferden. Sagt på en annen måte: Den er antageligvis hjernedelen som forstår at det lettere opphetede ansiktsuttrykket til kjæresten betyr at du bør legge fra deg luftgitaren og ta på deg T-skjorta.

Men hvordan reagerer orbitofrontal korteks på en long island ice tea?

Fotograferte fyllehjerner

Professor K. Luan Phan og kollegaene hans huket altså inn ti mannlige og to kvinnelige testfyllebøtter med et gjennomsnittlig drikkekonsum på rundt åtte rotbløyter i måneden.

Halvparten av gruppa fikk en drink med 16 prosent alkohol mens resten pimpet placebo.

Så bar det inn i en fMRI-maskin for å fotografere hjernen mens den jobbet med å tolke ansikter.

Områder med økt aktivitet er farget gult og deler med redusert aktivitet er blå. Bildene fortalte forskerne at alkohol hemmet kommunikasjonen mellom noen av hjernedelene. (Foto: (Illustrasjon: UIC))
Områder med økt aktivitet er farget gult og deler med redusert aktivitet er blå. Bildene fortalte forskerne at alkohol hemmet kommunikasjonen mellom noen av hjernedelene. (Foto: (Illustrasjon: UIC))

Deltagerne måtte se på bilder av fjes med ulike uttrykk – sinne, redsel, glede og nøytrale følelser. Så skulle testpersonene matche bilder med lignende ansiktsuttrykk.

Og resultatene antydet at ildvannet hadde innvirkning.

Reagerer ikke riktig

Alkoholen reduserte koblingene mellom amygdala og orbitofrontal korteks. Dessuten var selve amygdala også forbløffende treg til å reagere på truende signaler som sinte eller redde ansikter.

- Hvis disse to områdene kobles fra hverandre, slik de blir under akutt alkoholrus, kan evnen til å reagere riktig på ikke-verbale beskjeder som meddeles via andres ansikter bli svekket, sier Phan i en pressemelding.

Det hører selvfølgelig med til historien at dette er et lite eksperiment med få personer, og at fMRI-bilder slett ikke sier alt om hva som foregår inne i hjernen.

Likevel mener Phan at forskningen gir oss en ide om hva som skjer i toppetasjen når alkoholen gjør oss til idioter.

Hvorvidt lignende mekanismer også hindrer de andre festdeltagerne i å legge merke til fylleindusert dårskap, sier studien intet om.

Men vi kan i det minste håpe.

Referanse:

S. M. Gorka, D. A. Fitzgerald, A. C. King, K. L. Phan, Alcohol attenuates amygdala-frontal connectivity during processing social signals in heavy social drinkers: A preliminary pharmaco-fMRI study,  Psychopharmacology, 2013.
 

Powered by Labrador CMS