Amerikanske forskere håper å lage en pille som kan stanse aldringsprosessen i ulike typer vev i kroppen. (Foto: Colourbox)

Vil lage pille som stanser aldring

Amerikanske forskere tror et protein i ungt blod kan holde oss yngre og friskere lengre.

I samarbeid med NRK

 

De siste årene har det kommet flere studier som viser at ungt blod kan stoppe aldring i ulike typer vev.

Forskerne mener at et protein i det unge blodet kan være nøkkelen til at vi i fremtiden kan holde oss yngre og friskere lengre.

Amy Wagers er professor ved Joslin Diabetes Centre og Harvard Medical School i USA. (Foto: Roger Myren / NRK)

Professor ved Joslin Diabetes Centre og Harvard Medical School i USA, Amy Wagers, vil nå prøve å utnytte dette mirakelproteinet og framstille et medikament.

– Jeg håper det ligner en pille.

Sydde sammen mus

NRK møter Wagers på en konferanse i Stockholm der hun presenterer funn som overrasker og sjokkerer.

Hun har gjort flere studier på aldring og har mottatt stor internasjonal oppmerksomhet for sin forskning på ungt blod, og ikke minst for sine eksperimenter på mus.

– Vi koblet sammen blodsystemet til en ung og en gammel mus, sier Wagers til NRK.

Eksperimentene med to sammensydde mus ga forskerne muligheten til å studere effekten som ungt blod hadde på gammelt vev.

– Det skjedde utrolige ting, sier professoren.

Wagers observerte at funksjonen i muskel- og leverceller hos de gamle musene ble bedre, og også positive effekter på hjertet og hjernen. I noen organer stanset aldringsprosessen, i andre ble den rett og slett reversert.

Andre forskningsteam gjorde lignende funn. Tony Wyss-Coray og hans gruppe ved Stanford University, viste at ungt blod økte veksten av nerveceller i hjernen til mus.

Amy Wagers mener et lite protein i blodplasma, kalt GDF11, står bak mirakeleffekten.

– Vi fant ut at det var lave konsentrasjoner av proteinet i eldre mus og høyere i yngre mus. Når vi tilfører eldre dyr GDF11, ser vi mange av de positive effektene som ungt blod har på eldre vev og organer, sier Wagers.

Selv om observasjonene er mange og klare, er det for tidlig å si at ungt blod vil være det som gir oss et langt og godt liv i fremtiden.

Jobber med å kommersialisere et medikament

– Med dette restarter vi aldersklokka, sier Tony Wyss-Coray til tidsskriftet Nature.

Hans gruppe er nå de første i verden som prøver ut ungt blod på mennesker, i behandling av pasienter med Alzheimers sykdom.

Amy Wagers er derimot mer nøktern. Hun påpeker at disse foryngende faktorene ikke vil gjøre eldre mus til unge mus, men vil kunne hjelpe eldre vev til å reparere seg selv.

– Jeg håper vi greier å utvikle et lite molekyl, et kjemikalie eller en medisin som vil øke kroppens egen produksjon av disse positive faktorene, sier hun til NRK.

Til Nature sier hun at teamet hennes allerede er i dialog for å kommersialisere et slikt medikament.

Powered by Labrador CMS