(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Internett gir hjerneboost

Middelaldrende og eldre som er helt uerfarne med internett, har tydelig endret og økt hjerneaktivitet etter kun få nettøkter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Konsekvensen kan bli at hjernefunksjonen styrkes, slik at tankeevnen bedres. Det antyder nye funn som nettopp er presentert på den årlige konferansen til Society for Neuroscience i Chicago, USA.

- Nettsøk kan være en enkel form for hjernetrening som kan brukes for å forsterke intellektuelle prosesser hos eldre, uttaler studiens førsteforfatter, forsker Teena D. Moody, ved Semel Institute ved University of California, Los Angeles (UCLA).

Etter en treningsperiode hjemme, sju økter på én time over 14 dager, hadde de uerfarne et mønster i hjerneaktivitet som minnet om det nettbrukere med årelang erfaring har.

- Aktiviteten endres og forsterkes selv etter kort tid med øvelser som tar utgangpunkt i nettsøk, sier psykiatriprofessor Gary Small, medforfatter på studien.

Først en test, så hjemmelekser

UCLA-teamet undersøkte 24 personer i alderen 55-78 år. Alle ble karakterisert som nevrologisk normale for alderen.

Forskerne foretok hjerneskanninger (fMRI) mens deltakerne utførte søk etter informasjon på nettet. Så ble de sendt hjem og bedt om å være online i én time i totalt sju dager over en toukers periode.

De utforsket nettsteder, søkte etter svar på spørsmål og leste tekst. Så var det klart for skannerrunde to, med samme type søkeoppgaver, men med andre temaer, går det fram av et presseskriv fra UCLA.

Arbeidsminne og beslutning

Den ene gruppen bestod av personer som nærmest var  førstegangsbrukere av internett. I første runde fikk de avdekket aktivitet i hjerneområder som kontrollerer språk, lesing, hukommelse og visuelle evner.

I oppfølgingsrunden så forskerne aktivitet i de samme områdene, men i tillegg var det nå skjedd endringer i midtre og nede områder av hjernens fremre del.

Her finner vi områder som er kjent for å spille en viktig rolle for arbeidsminnet og beslutningstakingen vår.

Den andre halvparten av deltakerne hadde brukt nettet daglig før studien startet. Deltakernes alder, utdanningsnivå og kjønn var jevnt fordelt mellom gruppene.

Datakyndige får også hjernestimuli

For ganske nøyaktig ett år siden rapporterte den samme Gary Small og andre UCLA-kolleger at datakyndige eldre som bega seg ut på nettet, opplevde en dobling i hjerneaktiviteten i flere områder av hjernen.

Small framhevet at informasjonssøk på nett  innebærer innviklet hjerneaktivitet, og at det mest slående funnet var at søkene ser ut til å sysselsette nervekretser i større grad enn når man leser i en bok.

I dette forskningsarbeidet så man ingen endring for gruppen som var helt uerfarne med nettet.

- Med litt mer trening, kan også de som ikke hadde nevneverdig nettkompetanse oppnå samme mønster i hjerneaktiviteten som den mer erfarne gruppen, mente Small den gangen.

Noe som altså skulle vise å holde stikk, når deltakerne i den nye studien hadde gjort hjemmeleksene sine over de nevnte 14 dager.

Hjernen til nybegynnere i nettsøk og surf (øverst) og de mer erfarne (nederst). Bildene viser hvordan mønstre i hjerneaktivitet endret seg fra første hjerneskanning (venstre), og til den andre skanningen (høyre) der uerfarne i mellomtiden hadde øvd seg i nettbruk hjemme i to uker. Etter andre skanning hadde både noviser og de drevne mønstre som lignet på hverandre. (Foto: UCLA)

Les mer:

Society for Neuroscience 2009, 17.-21. oktober.

UCLA Today: Research shows that Internet is rewiring our brains

Powered by Labrador CMS