Mot rekordmange HIV-smittede i Norge

I 2004 vil det trolig bli diagnostisert mer enn 250 nye HIV-positive i Norge, melder Folkehelseinstituttet. Dette er det høyeste antallet gjennom tidene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til sammen er det i dag 3 002 HIV-positive her i landet. Av dem er 2 076 menn, og 926 kvinner.

Så langt i år er det meldt 208 nye HIV-positive. Av dem er 125 menn, og 83 kvinner. Laboratoriene har i tillegg diagnostisert 20 HIV-positive til som ikke formelt er registrert i statistikken.

Dermed går det mot ny rekord for HIV-smittede i 2004. I fjor ble det til sammen registrert 238 nye smittede.

HIV-epidemi i Oslos homsemiljø

På samme måte som i fjor, er smittesituasjonen preget av et utbrudd av HIV-smitte blant menn som har sex med menn i Oslo-området.

Det registreres også mange HIV-positive asylsøkere og andre innvandrere som er smittet heteroseksuelt i eget hjemland før de kommer til Norge.

Både blant heteroseksuelle som er bosatt i Norge, og blant sprøytemisbrukere, er HIV-situasjonen fortsatt relativt stabil. Det er imidlertid noe økt smittespredning mellom innvandrere i Norge.

577 døde av AIDS

HIV er viruset som er årsaken til sykdommen AIDS. Viruset angriper de hvite blodlegemene og dermed også kroppens naturlige immunforsvar. Svekkelsen av immunforsvaret skjer gradvis, og det tar flere år fra smittetidspunktet til selve sykdommen bryter ut.

Svekkelsen av immunforsvaret betyr at infeksjoner som vanligvis er ufarlige, kan bli livstruende. Det finnes ingen vaksine mot HIV, og ingen behandling kan helbrede AIDS.

Totalt er det meldt 843 AIDS-tilfeller i Norge. Av disse er 667 menn og 178 kvinner. Disse tallene omfatter både de som lever med sykdommen i dag, og de som har dødd av sykdommen tidligere. 577 av de 843 rapporterte AIDS-tilfellene er døde, 488 menn og 89 kvinner.

Stabilt for kvinner

- HIV-situasjonen for kvinner i Norge er vesentlig forskjellig fra den internasjonale situasjonen. Likevel preger den globale HIV-situasjonen i betydelig grad også situasjonen i Norge, heter det i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

Rundt 75 prosent av de påviste HIV-tilfellene hos kvinner er innvandrere som ble smittet seksuelt før de kom til Norge. For gruppen av norskfødte kvinner som er smittet seksuelt, har antallet smittede holdt seg stabilt de siste ti årene med i gjennomsnitt åtte nye HIV-tilfeller påvist hvert år.

- Imidlertid øker også smittepresset her. Det blir stadig flere menn i Norge med HIV-smitte, både heteroseksuelle og biseksuelle. Rundt 80 prosent av kvinner som smittes i Norge, smittes av sin faste partner. Det ser ut til at det også i Norge kan være vanskelig for kvinner å finne gode forebyggingsstrategier mot HIV-smitte i faste parforhold, skriver Folkehelseinstituttet.

Lenker:

Nasjonalt folkehelseinstitutt: HIV/AIDS-situasjonen i Norge
Nasjonalt folkehelseinstitutt: HIV/AIDS-infeksjon

Powered by Labrador CMS