Annonse

Vil kartlegge metaller på havets dyp

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdier for milliarder kan ligge og vente på den norske havbunnen.

24. og 25. april møtes internasjonale forskere og industriledere i Trondheim for å diskutere muligheten for å hente dem opp, skriver Norges geologiske undersøkelse (NGU) i en pressemelding.

På flere tusen meters dyp, godt innenfor den norske grensa til havs, ligger det gull, sølv, sink og kobber.

I følge anslag fra NTNU i Trondheim, kan det være snakk om verdier for 1000 milliarder kroner.  24. og 25. april møtes internasjonale forskere og industriledere i Trondheim for å diskutere gruvedrift på store havdyp.

– Før vi kan hente opp verdiene, gjenstår viktige diskusjoner og grundig kartlegging, sier førsteamanuensis ved NTNU, Steinar Løve Ellefmo. Miljøutfordringer, juridiske forhold og teknologi er noen av temaene som må avklares.

Møtet, som arrangeres i NGUs lokaler på Lade i Trondheim, vil dreie seg om metallforekomstene på «Atlanterhavsryggen», en fjellkjede under vann på ned til 4000 meters dyp. Her har store mengder med verdifullt metall blitt avsatt når kokende vann fra jordas indre har møtt iskald sjø.

For Norges del er blant annet området mellom Jan Mayen og Svalbard svært aktuelt. Betydelige forekomster som «Lokeslottet» og «Soria Moria» er allerede oppdaget av Universitetet i Bergen. Historiene herfra har stor betydning.

Powered by Labrador CMS