Annonse

Tok NOMA-mastergrad i jordmorpraksis og kvinnehelse

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2011 startet de første studentene på en nyopprettet NOMA-mastergrad i jordmorpraksis og kvinnehelse ved Universitetet i Makerere, Kampala. Det melder Senter for internasjonalisering av utdanning.

Olive Norah Nabacwa jobbet på Mulago, landets største sykehus, og så på mastergraden som et karrieresteg.

– Nå leder jeg en av de to fødeavdelingene her på Mulago sykehus. Jeg fikk lederstillingen på grunn av mastergraden, fastslår hun.

Norads masterprogram for masterstudier (NOMA) har siden 2006 støttet utvikling og drift av masterprogram i utviklingsland. Denne mastergraden ble opprettet i samarbeid mellom tre afrikanske universiteter og Høgskolen i Bergen.

Studiet inkluderte praksisopphold ved Free State-universitetet i Sør-Afrika. Nabacwa besøkte også Sverige, og omtaler disse to landene som «idealsituasjoner».

– Folk kjenner rollene sine og holder seg til dem. Vi prøver å lære av dette og bli mer organiserte som jordmødre. Men det er ikke lett å være endringsagent. Ting må skje gradvis, sier hun.

– Jeg har allerede innført noen endringer på fødestua. Skin-to-skin, altså hudkontakt for nyfødte, er ikke vanlig her, men vi har begynt med det. I Sveige så vi at fødende har med ektemannen på fødestua for å gi støtte under fødselen. Det forbedrer hele fødselstjenesten. Vi har ikke kultur for det her, men vil innføre det, sier Nabacwa.

Powered by Labrador CMS