Annonse

Stekt kjøtt gir mer energi

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mennesker er biologisk tilpasset til å dra nytte av koking og steking, tror forskere ved Harvard University i USA.

Merkelig nok finnes det praktisk talt ingen tidligere forskning på hvordan koking og steking påvirker hvor mye energi kroppen klarer å ta opp.

Den nye forskningen er gjort på mus, og viser at det stekte kjøttet ga mer energi til dyra enn det rå kjøttet.

For rundt 1,9 millioner år siden fikk tidlige mennesker plutselig større kropper, større hjerne, og bedre evner til å løpe langt. Man har trodd endringen kom på grunn av mer kjøtt i dietten.

Harvard-forskerne tror det kan ha vært kokkekunsten som ga de tidligere menneskene mer energi, og at dette var utgangspunktet for endringene.

Forståelsen av hvor godt kroppen klarer å utnytte energien i ulike typer mat, er mangelfull, syns de. Vi vet for eksempel lite om hvor mye av energien magebakteriene stikker av med, og hvor mye vi faktisk får ut til oss selv. Studien er publisert i PNAS. (forskning.no/ksg)
 

Powered by Labrador CMS