Annonse

Publiseringen må øke i Tromsø

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver tiende forsker ved Universitetet i Tromsø (UiT) publiserer forskningsresultater over all forventning. Samtidig viser statistikken at hver femte forsker ved UiT ikke har publisert noe i løpet av fire år, melder www.uit.no.

- Den type fordeling er ikke uventet for forskningsinstitusjoner. Men ved UiT ønsker vi at alle forskere skal publisere og at flere av våre forskere skal publiserer mer. Det er viktig fordi den frie publisering av grunnforskning er først og fremst universitetenes oppgave og fordi det sikrer troverdigheten i UiT sin målsetning om å gi forskningsbasert undervisning, sier rektor Jarle Aarbakke.

Ved UiT har vitenskapelig ansatte kunnet søke om å få forskningstermin i inntil ett år etter fire års opptjeningstid. Normalordningen ved de andre breddeuniversitetene var da inntil ett år forskningstermin etter seks års opptjeningstid.
- FoU-terminen er et viktig virkemiddel for å få opp publiseringen. Sammenhengende tid til FoU-arbeid er avgjørende for å kunne øke publiseringen av forsknings- og utviklingsresultater ved UiT, sier Aarbakke.

Statistikken for vitenskapelige ansatte ved UiT fra 2005 til 2008 viser at i overkant av 20 prosent av de ansatte ikke har publisert noe i løpet av perioden på fire år. Det betyr at de ikke har publisert forskningsresultater i vitenskapelige tellende kanaler som tidsskrifter, serier og forlag.

- Vi vil ta tak i dette og se på tiltak ved siden av FoU-terminordningen som kan øke antallet som publiserer. Deltagelse i større forskningsgrupper med nasjonale og internasjonale nettverk er ett av tiltakene, sier rektor.

Samtidig viser statistikken at hver tiende forsker ved UiT i samme periode har publisert over all forventning. Ti prosent av forskerne har oppnådd sju publikasjonspoeng eller mer i perioden. Til sammenligning har alle vitenskapelige ansatte ved breddeuniversitetene i gjennomsnitt oppnådd 5,5 publikasjonspoeng i perioden.

Powered by Labrador CMS