NOKUT har hatt dem på nakken. Det samme har Norges forskningsråd. Leder du en forskningsinstitusjon, har du kanskje hatt dem på besøk. Det går mot slutten på andre periode for komiteen som skal fremme likestilling i forskning. Hva har de oppnådd?
– Vi har satt arbeidet for likestilling i forskning høyere på dagsorden i forskningssektoren. Komiteen er blitt synligere og har fått et bredere kontaktnettverk, oppsummerer Gerd Bjørhovde (bildet), som har ledet Komité for integreringstiltak – kvinner i forskning Kif-komiteen siden 2007.
Bjørhovde mener å ha sett en positiv utvikling når det gjelder ledernes involvering i likestillingsarbeidet. Hun viser til at likestilling er blitt en del av ledernes ansvarsfelt ved en rekke institusjoner, og at mange nå jobber mer planmessig med dette. Hun mener også det er blitt pinligere for institusjonene å ha dårlige tall på dette området. Og dette er viktig. For Kif-komiteen skal ikke drive likestillingsarbeidet i forskningssektoren. Den skal få andre til å gjøre det.
– Målet med komiteen er å bidra til at andre aktører, som forskningsinstitusjonene, Norges forskningsråd, NOKUT og Kunnskapsdepartementet får på plass arbeidsmetoder som fremmer kjønnsbalanse, forteller Bjørhovde.
I arbeidet med det har komiteen reist land og strand rundt til universiteter, forskningsinstitutter og høgskoler. Den har svart på høringer, finansiert forskning og utredninger, innstilt til likestillingspris og hatt møter med de tunge organisasjonene i forsknings-Norge. En rapport om kvinners karrieremuligheter ved forskningsinstituttene, og en konferanse om likestilling, er blant resultatene av komiteens arbeid.
Bjørhovde legger ikke skjul på at det har vært litt tungt å sette likestilling på dagsorden i sektoren, men nå mener hun ting er på gli.
– Vi hadde en spennende konferanse der vi så på status når det gjelder kjønn og likestilling ved instituttene, og diskuterte satsinger videre. Og dette har gitt resultater. Vi ser nå blant annet at Norges forskningsråd har begynt å løfte fram spørsmålet om kjønnsbalanse og likestilling i sin dialog med instituttsektoren.
Bjørhovde er åpen for å jobbe med problemstillinger i forhold til de kjønnsdelte fagene.
– Det er klart likestillingsarbeid også bør dreie seg om underrepresentasjonen av menn. Vi ser allerede at det uttrykkes bekymring i sektoren over den store kvinnedominansen blant studenter på for eksempel psykologi, og over at jenter har vært i flertall blant medisinerstudentene i en årrekke nå.
– Men da er det også viktig at de kvinnedominerte og de mannsdominerte fagene må verdsettes likt. Hvorfor er det for eksempel færre vitenskapelige stillinger innenfor kvinnedominerte fag som sykepleie, sammenlignet med for eksempel ingeniørfag? Her er fortsatt mange utfordringer å ta fatt i.
At dagens Kif-komité er på oppløpssida betyr ikke at løpet er over. Kunnskapsdepartementet er allerede i gang med å planlegge neste komité som vil ta over stafettpinnen.
Les hele saken på Ressursbank for likestilling i forskning