Kart over Kongsfjorden på Svalbard gikk helt til topps i nasjonal konkurranse. 

KONGSFJORDEN Vinnerkartet «Kongsfjorden i 3D» er direkte kvalifisert til den internasjonale kartografikonferansen som holdes annen hvert år med flere hundre kart i konkurransen, neste år blir den holdt i Vancouver i Canada. Kart: Anders Skoglund / Norsk Polarinstitutt 

– Det er stas når publikum liker kartene vi lager, sier senioringeniør Anders Skoglund ved Norsk Polarinstitutt.

Skoglund er topografen bak kartet «Kongsfjorden i 3D» som innkasserte publikumsprisen under den årlige konferansen for kart- og geodatabransjen i forrige uke.

NY-ÅLESUND Forskersamfunnet Ny-Ålesund ligger i Kongsfjorden. Hit valfarter forskere fra mange land hver sommer for å studere naturen i området. Foto: Trine Lise S. Helgerud / Norsk Polarinstitutt 

Fra storslagen natur til prisvinnende kart 

Og om det skulle være noen tvil; Kongsfjorden det her er snakk om strekker seg langs vestkysten av Spitsbergen på Svalbard. Det er også i Kongsfjorden at  Ny-Ålesund ligger, som med årene har utviklet seg til et sentrum for forskere og andre fagfolk fra ulike land og institusjoner i studier av naturen i nærområdet. 

Kongsfjorden byr på storslagen natur.  Selve fjorden er omringet av isbreer og isfjell, som har kalvet fra disse breene. På det meste er Kongsfjorden 10 kilometer bred og  30 km lang og strekker seg fra Kapp Mitra-Kvadehuken til isbreene innerst i fjorden. Fire store brearmer  ender i fjorden; Conwaybreen, Kongsbreen, Kongsvegen og Kronebreen.

Med årene, som følge av at isbresmeltingen har akselrert, har breene trukket seg et godt stykke tilbake, og frem i synet er det dukket opp nytt landskap.

LAGET KARTET Vinnerkartet fra Kongsfjorden er laget av topograf Anders Skoglund. Foto: Jan Roald / Norsk Polarinstitutt 

Det første 3 D-kartet 

Det finnes flere kart fra Kongsfjorden, og et nytt topografisk kart i 1:50 000 er på vei, men vinnerkartet er det første 3D-kartet fra området. Her vises landskapet i fugleperspektiv, med stedsnavn, tinder, isbreer og havdyp. Kartet kombinerer landkartdata fra polarinstituttet, og dybdedata fra Kartverket

– 3D-kartet er et plotteprodukt videreutviklet fra baksiden av vårt nært forestående topografiske kart over Kongsfjorden-området, forteller Skoglund.

Et nitidig arbeid med mange veivalg ligger bak dette endelige kartet. Det er mange hensyn å ta, for å få en best mulig kartografisk framstilling av geografien.

– Valg av innsynspunkt og utsiktsretning som framhever de viktigste landskapsområdene og gir det beste perspektivet, retning på lyskilder som får fram terrengformasjonene best mulig, fargevalg på land og vann som gir et godt helhetsinntrykk, og valg av teknikker for økt realisme i kartet, som kasteskygger bak fjellene, bølgestruktur på havet, og dis-effekt bakover i kartet, opplyser Skoglund. 

CONWAYBREEN Utsnitt fra 3 D-kartet over Kongsfjorden. Conwaybreen i midten. Kart: Anders Skoglund / Norsk Polarinstitutt 

Neste stopp; internasjonal konkurranse i Canada 

Vinnerkartet er direkte kvalifisert til den internasjonale kartografikonferansen som holdes annen hvert år med flere hundre kart i konkurransen,  neste år blir den holdt i Vancouver i Canada.

Dette er ikke første gang et polarkart stikker av med førsteprisen med Skoglund sin signatur. Antarktis-kartet «Fimbulheimen – Satellite 1:250 000» og «3D-kart Longyearbyen og omegn« gikk helt til topps i den internasjonale kartografikonferansen i henholdsvis 2019 og 2015.  I tillegget har instituttet vunnet tre andre kartpriser som Skoglund var involvert i. 

Kongsfjorden i 3D-kartet vil etter hvert plottes og komme for salg i polarinstituttets nettbutikk på kvalitetspapir, men er per nå tilgjengelig digitalt i redusert oppløsning. Last ned og utforsk!