Ny pensumbok basert på egen forskning

Helseledelse - om utfordringer og lederroller i endring er ei helt ny fagbok med redaktører fra Høgskolen i Molde. Forskningstekster og erfaringer fra fagfolk med tilknytning til studiesteder i Molde, Volda og Ålesund utgjør et etterlengtet bidrag til pensum i masterstudiet innen helseledelse.

Erlend Vik utenfor Høgskolen i Molde med boka Helseledelse

Erlend Vik utenfor Høgskolen i Molde med boka Helseledelse

Foto: Yngve Hustad Reite

– Vi vil lage vår egen bok, vise til egen forskning, det er bakgrunnen for denne boka, sier Erlend Vik.

Han er medredaktør av den nye boka og sitter med et helt ferskt eksemplar i hånda som blir en del av pensum for Master i helseledelse.

Boka egner seg for alle som er opptatt av ledelse generelt, og ledelse innen helse spesielt. Den er også relevant for yrkesgrupper som jobber opp mot, og i helsetjenesten.

Oppdaterte og varierte caser

Masterstudiets studenter er stort sett i jobb, med behov for mer kompetanse i egen stilling. Sykepleiere, vernepleiere, farmasøyter, leger og seksjonsledere innen helsetjenesten er noen av studentene. Utdanningen ser på ledelse fra mange ulike ståsteder, og derfor kreves variasjon i bruken av eksempler og caser.

Erlend Vik blar i boka Helseledelse på kontoret sitt

Enorme oppgaver og krysspress

Erlend forteller engasjert om de ulike oppgavene helsetjenestene omfatter, og hvorfor god ledelse blir stadig viktigere.

– Bedre ledelse blir fremhevet fra et politisk plan som en vesentlig faktor for å bedre kvalitet. Det ønskes mer effektivitet, bedre koordinering, mer innovasjon. Vi prøver å peke på forventingene til disse helselederne, det er helt enormt hva de skal kunne utøve, sier han. 

Et perspektiv som er sentralt i masterprogrammet er å differensiere mellom de ulike rollene som helselederne er forventet å ta.

– For det første skal de være «produsenter» av helsetjenester, direkte involvert i handlinger som har med liv, helse, død, men de skal også ha en sentral rolle i å administrere disse tjenestene, og sikre at de går rundt. Så skal de integrere og sikre sammenkobling internt i egen enhet, men også på tvers av ulike enheter i kommunen. Og til slutt skal de være entreprenører som driver innovasjon og fagutvikling, henge seg på alt av politiske forventninger om ambisjoner om å utvikle tjenestene, fortsetter han.

– Dette krysspresset går igjen i flere kapitler i boka, avslutter Vik.

Redaktørteam fra Høgskolen i Molde

Redaktørteamet består av

  • Erlend Vik, sosiolog med doktorgrad i helse- og sosialfag, jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen i Molde.
  • Ralf Kirchhoff, professor i helsevitenskap med spesialisering innen organisering og ledelse i helsetjenesten
  • Atle Ødegård som er psykologspesialist ved Helse Møre og Romsdal HF, og professor ved Høgskolen i Molde.

Viktige bidragsytere

Bidragene i boka er i all hovedsak tilknyttet utdanningen «Master i helseledelse», i tillegg til noen noen eksterne bidragsytere fra faglige nettverk.

Erlend Vik forteller at noen av kapitlene og bidragsyterne har en stor symbolsk verdi i tillegg til å være faglige interessante.

Alf Roger Djupvik, Turid Aarseth og Ralf Kirchhoff, som har skrevet første kapittel: «Profesjonsbyråkrati, styringsparadigmer og lederroller i endringer», er eksempler på dette. Denne trioen har vært primus motor for fagutviklingen innen Ledelse i helse- og sosialtjenesten (LIHS) og Master i helseledelse fra de tre samarbeidsinstitusjonen Høgskolen i Volda, Høgskolen i Molde og NTNU.

Chris Marie Rodriguez Olsen var en av de to første studentene som leverte masteroppgave i Master i Helseledelse. Kapittelet «Linking pin eller missing link? – Samarbeidsutfordringer i et mellomlederperspektiv» tar utgangspunkt i hennes masteroppgave.

Her kan du bla i boka.

Les om boka på Fagbokforlaget.

Der er også er i salg i Samskipnadens bokhandel.

Av Yngve Hustad Reite
Publisert 7. mars 2024 15:55 - Sist endret 13. mars 2024 14:29