Annonse
En atomprobe kommer til Trondheim. Med den kan forskerne se hvilke atomer et mineral eller materiale består av. Det er sentralt når fremtidens batterier, solceller, vindturbiner skal produseres. (Illustrasjonsfoto utlånt fra Max-Planck-Institut fuer Eisenforschung GmbH)

Nytt mineral-laboratorium til Trondheim

Publisert

Grønn teknologi krever nye og spesialtilpassede mineraler og materialer. Solcellepanel, supermagneter, batterier og nye byggematerialer utvikles fra råstoff og materialer med helt spesielle egenskaper og kvaliteter.

For å få dette til er det viktig å kunne undersøke materialer og mineraler, ofte helt ned på atomnivå, for å se hvilke kvaliteter og egenskaper stoffet har. Dette kaller forskerne å karakterisere.

Et nasjonalt laboratorium for å karakterisere mineraler og avanserte materialer etableres nå i Trondheim. Det vil hete Norwegian Laboratory for Mineral and Materials Characterisation (MiMaC), og det er NTNU, NGU og SINTEF som står bak.

– Med MiMaC kan vi forske på hele verdikjeden, fra mineral til ferdig material, sier Jostein Mårdalen. Han er leder ved Institutt for materialteknologi, NTNU.

Resultatene fra laboratoriet kan bidra til at forskerne kan framstille materialer fra mineraler på en enda bedre måte.

– Vi kan også bidra til å fremstille produkter og råstoff med skreddersydde egenskaper for bestemte anvendelser.

Les mer om laboratoriet på gemini.no.

Powered by Labrador CMS