Annonse

Milepæl i norsk-russisk miljøforskning

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første felles norsk-russiske miljøstatusrapporten for Barentshavet blir karakterisert som en milepæl i miljøsamarbeidet mellom de to landene.

Den nesten 400 sider store rapporten gir en grundig gjennomgang av tilstanden i Barentshavet. Den beskriver både historisk status og dagens situasjon, og omhandler også hvordan menneskelig aktivitet påvirker havområdet.

I store trekk er Barentshavet rent og rikt, men klimaendringer, økende petroleusmvirksomhet og skipstrafikk, spredning av fremmede arter, tråleskader og lave nivå på noen kommersielle fiskebestander gir grunn til bekymring.

Det er første gang det er gjort en felles norsk-russisk vurdering av den samlede miljøtilstanden i Barentshavet. Over 130 eksperter fra 20 norske og ni russiske institusjoner har deltatt i utredningen. På norsk side har arbeidet vært ledet av Jan Erik Stiansen fra Havforskningsinstituttet og Per Arneberg fra Polarinstituttet.

Rapporten, som ble lansert parallelt i Oslo og Bergen denne uken, blir et viktig grunnlagsdokument på flere felt. Den vil danne kunnskapsbasene for en økosystembasert forvaltningsplan på russisk side, og blir sentral i arbeidet med forvaltningsplanen for Barentshavet som skal være ferdigrevidert i 2010.

Bilde: Andrey Dolgov (t.v) fra PINRO (det russiske havforskningsinstituttet) er en av forfatterne i rapporten. Jan Erik Stiansen fra Havforskningsinstituttet er den ene av de to norske hovedredaktørene. (Foto: Marie Hauge)

Powered by Labrador CMS