Annonse

Kina og India tar styring på innovasjon

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina og India blir økonomiske supermakter og dette endrer den globale maktbalansen. Verdenskartet må tegnes på nytt, sier den svenske innovasjonsprofessoren Christina Chaminade.

Chaminade, som er professor i innovasjonsstudier ved CIRCLE Lunds Universitet i Sverige, har i flere år forsket på globale utviklingstrender i innovasjon. På VRIs storsamling i Fredrikstad onsdag 5. og torsdag 6. desember fikk over 150 tilhørere høre at de tradisjonelle mønstrene for global innovasjon og kompetansestrøm er i rask endring.

– Internasjonale bedrifter fra de tradisjonelle industrilandene flytter sine forsknings- og utviklingsavdelinger til framvoksende regioner i Asia. Land som Kina og India nøyer seg ikke lenger med å kopiere vestlig teknologi og produsere varer for vesten. De satser enorme summer på forskning og bygger sterke kompetansemiljøer som tiltrekker seg globale innovasjonsaktører, sier Chaminade.

Kompetanseflyt og kunnskapsbygging har tradisjonelt foregått mellom de tre dominerende økonomiene Europa, USA og Japan. Kreftene som nå fører til en kraftig forskyvning er mange og sterke, ifølge Chaminade.

– Vi kan snakke om to typer krefter; de som skyver og de som trekker. Høyt kostnadsnivå og mangel på kompetent arbeidskraft skyver innovasjonsmiljøene til de framvoksende økonomiene. Tilgangen til nye markeder og sterke kompetansemiljøer i disse landene er blant de faktorer som trekker, sier Chaminade.

Les hele saken på Forskningsrådets nettsider

Powered by Labrador CMS