Annonse
Hvor robuste er egentlig fisken? (Foto: Nofima)

Forsker på fiskens robusthet i krevende oppdrettsmiljø

Gjeller, skinn og tarm er barrierer som skal beskytte fisk mot omgivelsene, og bidra til å holde fisken frisk. Et viktig spørsmål er hvordan fôrsammensetning påvirker funksjonen til disse barrierene hos oppdrettslaksen.

Et stort nytt tverrfaglig prosjekt på dette har nettopp startet opp. Tittelen på prosjektet er Ernæringens betydning for skinn-, tarm- og gjellehelse hos laks.

De tidligere funnene viser at lave nivåer av marine omega-3-fettsyrer påvirker sammensetning av membranlipider i tarm og skinn, og forskerne har også sett strukturmessige (morfologiske) endringer i vevene.

Alle vev som utgjør fiskens barrierer mot ytre miljø, må være robuste, intakte og fungere normalt når miljøet rundt fisken er utfordrende.

I dette prosjektet skal det forskes på om nivåene av omega-3-fettsyrene DHA og EPA, i samspill med endret sinknivå i fôr, påvirker funksjon og robusthet av skinn, tarm og gjeller hos laks. Det er kjent at mineralet sink er viktig, for eksempel i sårhelingsprosesser. Målet er å undersøke hvordan endringer i fôrsammensetning påvirker de tre barrierevevene.

 

Powered by Labrador CMS