Annonse

Gjennombruddene kommer etter 40

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Før 1905 gikk nesten alle nobelprisene i kjemi, fysikk og medisin til forskere som gjorde sine gjennombrudd før de fylte 40. Prisvinnende oppdagelser kom før fylte 30 år for 20 prosent.

Så skrur vi klokka fram mot vår tid, og statistikken endrer seg. Store vitenskapelige prestasjoner skjer praktisk talt ikke før fylte 30 år blant vinnerne.

I fysikk kommer de store gjennombruddene før 40 bare i 19 prosent av tilfellene, og i kjemi nesten aldri. Alle de 525 nobelprisene som ble utdelt i perioden er analysert.

- I dag er den gjennomsnittlige alderen hvor fysikere gjør sine nobelprisvinnende gjennombrudd 48 år, sier Bruce Weinberg i en pressemelding fra Ohio State University.

Forklaringen kan ligge utviklingen på fagfeltene og mekanismene som slår inn når nytt erstatter gammelt. Da nye teorier om kvantemekanikk vant frem i fysikken på 1900-tallet, ble for eksempel gjennombrudd gjerne gjort av unge forskere.

Forklaringen kan også være at forskere den gangen ble tidlig ferdig med utdannelsen, mens mot slutten av 1900-tallet var det nesten ingen av vinnerne som fikk doktorgraden før de var 25 år. (forskning.no/ksg)

Powered by Labrador CMS