Annonse

Verdens første kokk

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Utdødde menneskeraser kan ha kokt mat for 1,9 millioner år siden.

Dersom menneskene var som andre primater, ville vi trengt rundt 48 prosent av dagen for å spise, men vi bruker bare fem. Vår tradisjon for å behandle maten gjør nemlig at vi får flere kalorier ut av føden vi spiser. Men når begynte menneskene med denne praksisen?

Analyser viser at H. erectus, H. neanderthalensis og H. sapiens hadde mindre jeksler enn andre primater. Det antyder at de gjorde maten sin lettere spiselig med redskaper og ild.

Tegn i tannstørrelse, kroppsmasse og DNA tyder på at forfedrene våre begynte å behandle maten før H.erectus – for rundt 1,9 millioner år siden. Alt dette kan forklare hvorfor dagens mennesker har små tenner, kjever og mager, og en svært sterk tradisjon for matlaging. (forskning.no/IS)

Powered by Labrador CMS