Annonse

Et system for å dele kunnskap

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi designer skoene. Kineserne syr dem. Slik er ofte vår idé om internasjonalisering. Men bedrifter som tror at alle de smarte folkene og gode ideene finnes i Norge, er på ville veier.

Alt handler om hvor godt man jobber sammen og hvordan kunnskap blir delt, sier de tre forskerne som de siste fem år har jobbet tett sammen om BIA-prosjektet Terrella.

Målet er å avsløre noe av hemmeligheten bak hva som fører til god, global integrering i kunnskapsintensive bedrifter. Nå er noen hemmeligheter funnet.

– Det høres kanskje banalt ut, men det som skaper konkurransekraft for bedriftene handler ofte om de små tingene, rett og slett hvordan kommunikasjonen mellom menneskene er.

– Hvis ikke folk kan kommunisere, stopper kunnskapsoverføringen, forteller Ragnhild Kvålshaugen. Hun er prosjektleder og fra Handelshøyskolen BI.

Et sentralt funn fra studien er at man i liten grad er bevisst at man lærer. Det er først når man setter seg ned og snakker om det, at læring blir bevisst. Mye tyder på at læring fra arbeidspraksis er taus kunnskap. Uplanlagt. Usynlig. Ubevisst.

Powered by Labrador CMS