Annonse
Stephen Wickler (TMU) driver utgraving av boplassen Finnes på Ingøy i Vest-Finnmark. Bosettinga her er fra henholdsvis 400-200 år f.Kr. og 1200-1400 år e.Kr. Her ligger det organiske materialet godt bevart i skjellsanden. (Foto: Hans Peter Blankholm)

Boplasser kan fortelle om klimaendringer

Det vi vet om livet i steinalderen er ofte basert på funn av steingjenstander. I jorda på boplassene finnes likevel materiale som kan avsløre mye mer, men klimaendringer gjør at det haster med å finne og bevare det. 

Arkeologiske boplasser er som en tidskapsel hvor det finnes mye informasjon å grave fram om fortidens mennesker og hvordan de levde. Men ifølge forskerne er så mye som 60 til 70 prosent av fortidens materielle kultur av organisk materiale, og dette er sjelden bevart.

– I realiteten baserer mange arkeologiske tolkninger seg derfor på bare 30 til 40 prosent av den materielle kulturen, og det er i hovedsak gjenstander av stein. Mens rester av bein fra land- og havdyr, tre, skinn, pollen, planterester, DNA og insekter i liten grad er bevart og dermed ikke blir analysert i like stor grad. Det ønsker vi å gjøre noe med, forteller professor Hans Peter Blankholm ved Institutt for arkeologi og sosialantropologi, UiT.

Han leder et stort, internasjonalt forskningsprosjekt som har som formål å analysere langt mer av funnene fra boplasser med bevart organisk materiale. Forskere fra Norge, Sverige, Danmark, England, Skottland, Island, Grønland, Canada, USA og Russland deltar.

 

Powered by Labrador CMS