Annonse

Avhengig av å jobbe mye

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske forskere jobber ulovlig mye for å hevde seg i kampen om toppjobbene, konkluderer en ny rapport, ifølge Forskerforum.

Lange arbeidsdager til tross, mange vitenskapelige ansatte opplever at arbeidstiden ikke strekker til i forhold til arbeidsoppgavene de skal utføre, viser en tidsbruksundersøkelsen for universitets- og høyskolesektoren som ble presentert i går. Undersøkelsen er gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet på oppdrag av Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet. Undersøkelsen viser at forskerne jobber i snitt 47,6 timer i uka, som er ti timer mer enn avtalefestet arbeidstid på 37,5 timer.

Den største frustrasjonen i universitets- og høyskolesektoren knytter seg til mangelen på «sammenhengende tid til forskning», konkluderer rapporten. Et flertall på 61 prosent av respondentene i spørreundersøkelsen sier at de er ganske eller svært misfornøyde med sine muligheter for sammenhengende tid til forskning.

Undersøkelsen konkluderer også med at lange arbeidsdager henger tydelig sammen med forskernes evne til å publisere forskningen sin. Jo flere timer forskerne bruker på jobb, jo mer publiserer de. «Mens mye undervisning ikke henger sammen med lange arbeidsdager målt i timer, er lange arbeidsdager med arbeidsinnsats ut over normalarbeidsdagen en forutsetning for å publisere,» konkluderer rapporten.

Powered by Labrador CMS