Annonse

Angriper kreftceller med radioaktivitet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Radioaktiv stråling er våpenet som to forskere ved Universitetet i Oslo setter inn i kampen mot lymfekreftceller.

De fleste som har lymfekreft blir i dag behandlet med cellegift, strålebehandling eller immunterapi. Felles for behandlingen er at et målsøkende antistoff angriper lymfekreftcellen.

– Svakheten med vanlig strålebehandling er at vi ikke vet hvor alle svulstene er. Dessuten skades mye av det friske vevet, sier professor Øyvind Bruland ved Institutt for klinisk medisin og Avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet til UiOs forskningsmagasin Apollon.

Han utviklet for 13 år siden, sammen med strålebiolog Jostein Dahle ved Institutt for kreftforskning, en ny behandling mot brystkreft og prostatakreft. De to har nå, sammen med kjemikeren Roy Larsen, utviklet en ny medisin mot lymfekreft.

Den nye metoden angriper kreftcellene innenfra. Det skjer ved at medisinen består av et målsøkende antistoff som rettes mot en annen blink på lymfekreftcellene enn det dagens behandlingsmetoder klarer.

Metoden inneholder dessuten et nytt element: Antistoffet er tilført et radioaktivt atom som bindes fast med en spesiell kjemisk klo. Antistoffet binder seg dermed til overflaten på lymfekreftcellene. Den radioaktive strålingen trenger deretter inn i selve kreftcellen og skader cellen innenfra. (NTB)

Powered by Labrador CMS