Prototypen av den nye sklisikre sålen er laget av gummiaktig plast der titusener av ørsmå glassfibernåler stikker ut for å gi feste på is. (Foto: Reza Rizvi, Yue Li og Sharon Ravindran, Toronto Rehabilitation Institute)

Med glassfiber på glattisen

Pigger av glassfiber i bløt plastsåle kan gi godt grep.

Smeltevær og frost om hverandre gir svuller og farlige forhold for alle som våger seg utendørs. Brodder og piggsko er en vanlig løsning. Nå prøver forskere fra University of Toronto i Canada å lage en ny type såle.

De starter med en type myk plast, kalt polyuretan. Den ligner gummi. Så fester de titusenvis av glassfiberskiver til plasten. Skivene er ørsmå flate sylindre, hundredelen av en millimeter i diameter.

Til slutt skjærer de til plasten slik at nålene stikker ut, som ørsmå pigger. Dette gir en overflate som fint sandpapir.

Innndørs

Sålene gir også godt grep på bar bakke, ifølge en nyhetsmelding fra tidsskriftet Applied Physics Letters, der forskningen publiseres. Innendørs bruk burde også gå bra.

– De vil ikke skade de fleste typer gulv, men vi er usikre på parkettgulv. Vi tror effekten vil bli omtrent som fint sandpapir, skriver en av forskerne bak studien, Reza Rizvi, i en e-post til forskning.no.

Dette gir også glassfibersålene et fortrinn i forhold til løse brodder, mener Rizvi. De må oftere tas av og på etter føret.

– De utgavene av brodder til å spenne på vi har sett, er ganske vanskelige å strekke på, særlig for eldre som kan ha leddbetennelse i hendene. Hovedmålet vårt har vært å utvikle fottøy som gir effektiv glimotstand under alle forhold, skriver Rizvi.

Glatt prøverom

Utprøvingen av sålene er et kapittel for seg: Forskerne har brukt et rom som kan vippes i alle retninger, slik at gulvet skråner.

Rommet er en del av WinterLab ved Toronto Rehabilitation Institute. Her inne kan gulvet dekkes av snø og is. Forsøkspersonen henger i en sikkerhetsstropp, og kan skli rundt av hjertens lyst uten å skade seg.

«Glattcella» til WinterLab ved Toronto Rehabilitation Institute ser utenfra ut som en flysimulator, men inni er et rom der gulvet kan dekkes av is, og forsøkspersoner hengende i en sikkerhetsstropp kan skli uten å skade seg. (Foto: Reza Rizvi, Yue Li og Sharon Ravindran/Toronto Rehabilitation Institute)

Forbedringer

Noe av utfordringen har vært å produsere sålene billig nok. Råmaterialene er billige, men framstillingen måtte gjøres manuelt, og ble dermed kostbar.

Nå har forskerne klart å automatisere prosessen. Ennå gjenstår problemer med å gjøre sålene slitesterke nok. Blant annet arbeider forskerne med å bruke hardere materialer enn glass i de ørsmå skivene, forteller Rizvi.

Forskerne håper likevel at oppfinnelsen deres kan gi fotgjengere en tryggere vinter på glattisen.


Videoreportasje fra glattrommet til WinterLab ved Toronto Rehabilitation Institute.

Referanse:

R. Rizvi, H. Naguib, G. Fernie og T. Dutta: High Friction on Ice Provided by Elastomeric Fiber Composites with Textured Surfaces, sammendrag, Applied Physics Letters 17. mars, 2015 DOI: 10.1063/1.4913676.

Powered by Labrador CMS