Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forskere viser at forurensning i havet og innførsel av kjæledyr påvirker sjøløvenes immunsystem.
Sjøløve-arten Zalophus wollebaeki finnes kun på øygruppen Galapagos i Stillehavet.
Immunsystemet til sjøløvene jobber hardere som følge av menneskelige forstyrrelser, det er mer aktivt, viser forskerne i nyeste utgave av tidsskriftet PLOS ONE.
- At immunforsvaret jobber hardere kan bety at menneskelig aktivitet gir større sannsynlighet for at nye sykdommer oppstår blant sjøløver, sier forsker Paddy Brock ved Zoological Society of London (ZSL).
Dårligere sykdomsforsvar kan igjen svekke dyrene i deres jakt på føde som fisk, blekksprut og muslinger, ifølge studien.
Risiko for nye sykdommer
Særlig når mattilgangen er snau, risikerer sjøløvene å måtte svømme sultne rundt, ifølge forskerne.
Selv om det finnes bestemmelser som skal ivareta det unike dyrelivet på Galapagos, blir kjæledyr tatt med til øyene, for eksempel hunder og katter.
Dette øker risikoen for at nye sykdommer får fotfeste og overføres til lokale arter.
Forskerne trekker også fram at dumping av kloakk i bukten der sjøløvene lever på øya San Cristobal, kan øke eksponeringen for mikrober fra mennesker, ifølge en pressemelding fra ZSL.
Tynnere spekklag, tydelig tegn
Forskerne tilbrakte halvannet år på to av øyene i øygruppa.
Den ene er San Cristobal, der man også finner øygruppens hovedstad, mens den andre er Santa Fe som verken har fastboende mennesker - eller katter, hunder og rotter.
Et tynnere spekklag enn normalt er et tydelig tegn på at en sjøløve sliter med helsetilstanden, påpeker Paddy Brock, en av forskerne bak studien.
- Vi observerte dette blant sjøløver på San Cristobal, men ikke på Santa Fe, der sjøløver lever for seg selv, uten mennesker og kjæledyrene deres, sier Brock i pressemeldingen.
Annonse
En voksen sjøløvehann på Galapagpos kan veie opp mot 250 kilo, mens hunnen veier rundt 80 kilo. Avkommene er seks kilo tunge ved fødsel, og tas hånd om av moren til rundt to års alder.