Annonse

Radiosendere på ulv kan hjelpe snikskyttere

Ulveforskere og myndigheter vil kvitte seg med lett sporbare radiosendere. Senderne kan hjelpe med å lokalisere dyr for ulovlig skyting. Mandag stod en ulvemotstander fram i Romerikes blad med en lovlig ulvepeiler.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- For oss er dette den endelige dokumentasjonen på at det finnes personer som peiler ulv, sier seniorforsker Hans-Christian Pedersen ved NINA-NIKU til avisa.

- Vi har etter hvert fått så mange og sterke indikasjoner på at folk er i stand til å benytte seg av slikt utstyr - sågar peile for å skyte - at vi er nødt til å foreta oss noe, fortsetter han.

Skandulv

Pedersen er en av landets fremste ulveeksperter, og deltar i det skandinaviske forskningsprosjektet Skandulv. Prosjektet vil gå bort fra de konvensjonelle radiosenderne, og erstatte dem med GPS-sendere.

Det vurderes også om man skal fjerne radiosendere fra allerede radiomerkede individer.

Norges naturvernforbund har tidligere sammenlignet myndighetenes merking med å reise fra huset og annonsere i avisa at døra står ulåst.

Forsvunnet lederhanne

- Vi har så langt ikke hatt all verdens dokumentasjon på at utstyret misbrukes. Vi har blant annet ikke påvist at flere radiomerkede dyr blir borte enn de som ikke er merket, sier Pedersen.

I mai i år forsvant Alfa-hannen fra Aurskog-Høland og Nes.

- Vi legger til grunn at slik illegal jakt foregår. Vi har tenkt i de baner lenge, men har villet være forsiktige med å henge ut grupper i samfunnet. Vi har lett og peilet mye etter Alfa-hannen, uten å finne den. Konklusjonen er at den er tatt av dage illegalt, sier Pedersen.

Blir dyrt

En konvensjonell radiosender koster 7-8 000 kroner, og fungerer i inntil tre år. De nye GPS-senderne koster opp mot 40 000 kroner og må skiftes etter 10-12 måneder.

Pedersen utelukker ikke at forskerne blir tvunget til å redusere hele prosjektet.

Les mer:

NINA-NIKU: Skandulv

Powered by Labrador CMS