Flere lesere vil gjerne vite om man blir tyngre eller lettere av å slippe en fjert.
JonasSalomonsenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tarmgass
De følgende fem gassartene er hovedingrediensene i tarmgass. Det varierer imidlertid en del:
Nitrogen: 20-90 %
Hydrogen: 0-50 %
Karbondioksid: 10-30 %
Oksygen: 0-10 %
Metan: 0-10 %
Kilde: Wikipedia
Det er illeluktende barnelærdom for folk som har sovet i køyeseng at promp stiger oppover.
Den opplevelsen, sammen med at en fysikklærer en gang har forklart at gasser stiger oppover hvis de er lettere enn luft, kan bare bety en ting:
Tarmgass veier mindre enn luft.
Den konklusjonen har fått Kenneth Myren til stille et tungtveiende spørsmål:
«Hvis man står på en fintfølende vekt og fiser, vil man så bli tyngre?».
Lett gass trekker en oppover
Det samme spørsmålet har en annen leser, Rasmus Schmidt, diskutert med et par venner.
«Jeg sier at hvis gassen man slipper ut er lettere enn luft, har den trukket en opp som helium i en ballong. Derfor må vekten nødvendigvis stige når denne gassen ikke lengre er inne i oss», mener Rasmus, som imidlertid motsies av kameratene sine:
«Vennene sier at allting veier noe, og derfor kan man bare bli lettere av å slippe en vind», skriver han.
Som helium i en ballong
Slike ting er vi ikke for fine til å undersøke, og siden vi samtidig mer enn gjerne vil avgjøre vitenskapelige tvister mellom venner, velger vi å ringe til fysikeren Niels Hertel.
Han er til daglig driftsleder på Institutt for Fysikk og Astronomi på Aarhus universitet i Danmark, og gir straks Rasmus Schmidt rett i eksemplet med en heliumballong.
– Man kan selvfølgelig si at hvis man står på en vekt med en heliumballong i hånden, så vil vekten øke når man slipper den. Det er klart, for den har trukket en opp, sier Hertel.
Veier omtrent det samme som luft
Med teorien på plass er det avgjørende spørsmålet til fysikeren om en gass i tarmen veier mindre enn luften utenfor. Og det er det ikke så lett å regne ut.
Tarmgass består nemlig hovedsakelig av gassene nitrogen, hydrogen, karbondioksid, oksygen og metan, forklarer Hertel.
Mengden av hver enkelt gass kan variere mye, avhengig av hva man har spist, og derfor regner fysikeren seg frem til innholdet i en gjennomsnittsfis for å se hvor mye den veier i forhold til vanlig luft.
Annonse
– Hvis man tar gjennomsnittsmengden av de forskjellige gassene, vil de ha nesten samme vekt som luft ved romtemperatur. Men varmer man gassene opp til 37 grader, som er temperaturen i kroppen, veier de bare 90 prosent av luften i atmosfæren, sier Hertel.
Dermed lukter det av et klart svar, men …
– Man kan godt forestille seg at gassene er under trykk i tarmen. De ligger sammen med en hel masse fast stoff som trykker på dem, og det hever massen per kubikkcentimeter litt. Derfor vil vekten godt kunne gå opp med luften utenfor kroppen, anslår fysikeren.
Kommer an på av hva man har spist
Hertels konklusjon er derfor at det kan gå begge veier, alt etter hva man har spist.
Hvis tarmgassen inneholder relativt mye av den lette gassarten hydrogen, vil prompen være lettere enn luft og trekke kroppen oppover. Dermed vil man bli tyngre i det øyeblikket man slipper ut gassene.
Omvendt kan man drikke masse cola eller øl, slik at tarmene inneholder mye karbondioksid, som er den tyngste komponenten i tarmgass.
Ekstremt liten forskjell
Det skal imidlertid være en svært fintfølende vekt hvis den skal merke noen forskjell.
Ifølge hjemmesiden Facts on Farts produserer en gjennomsnittsperson daglig omkring en halv liter gass fra tarmsystemet, fordelt over 14 promper.
Siden den tyngste gassen fra tarmen, CO2, har en tetthet på 1,977 g/L, veier selv de tyngste prompene mindre enn 0,1 gram.