Årets minimum er nådd

Havisen i Arktis smeltet særdeles fort denne sommeren, men utbredelsen ble ikke mindre enn den var i rekordåret 2007.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)" (Foto: iStockphoto)

Ifølge Nansensenteret og det amerikanske National Snow and Ice Data Center (NSIDC) har havisen i Arktis nådd sin minimumsutbredelse for i år. Nå er vinteren kommet, og isen har igjen begynt å vokse.

Både nordøstpassasjen langs Sibirkysten og nordvestpassasjen langs kysten av Canada har i år vært isfrie.

Årets isforhold nær kysten har også gjort det mulig for seilbåter å passere snart rundt hele Polhavet, ifølge en pressemelding fra Nansensenteret.

Tredje minste minimum

Ifølge NSIDC var isen i år på sitt aller minste 10. september. Da var iskappen på 4,76 millioner kvadratkilometer. Det gjør årets sommerminimum til det tredje minste siden satellittmålingene begynte i 1979.

Tallene fra NSIDC viser at årets minimum er 1,95 millioner kvadratkilometer mindre enn gjennomsnittsutbredelsen mellom 1979 og 2000, og 1,62 millioner kvadratkilometer mindre enn gjennomsnittet mellom 1979 og 2009.

Nansensenteret har også gjort analyser, men har kommet frem til at isarealet i Arktis var på sitt minste den 8. september. Deres tall viser at arealet da var på 4,12 millioner kvadratkilometer.  

"Det lysegrå feltet viser områder hvor det var is både 16. september 2007 og 10. september i år. De hvite områdene viser steder det bare var is i år, mens de mørkegrå områdene er steder det bare var is i 2007. (Illustrasjon: National Snow and Ice Data Center)"

Ifølge profesor Ola M. Johannessen, klimaforsker og arbeidende styrformann ved Nansensenteret, er de to ulike tallene basert på de samme dataene, men analysert med ulike algoritmer. 

- Dette er som med klimamodeller, de gir ulike resultater alt etter hvordan man regner, sier han til forskning.no.

I tillegg er det en forskjell på isutbredelse og isareal. Ved beregning av isarealet tas det også hensyn til helt eller delvis isfrie områder innenfor isens ytre grenser.

- Ingen nedadgående sommertrend

Walt Meier, forsker ved NSIDC, sier til BBC News at 2010-tallene fra NISDC stemmer godt overens med den nedadgående trenden i isutbredelse, men Johannessen peker på at sommertrenden er en annen. 

- Det har ikke vært noen nedadgående trend på sommerstid i det siste. I 2007 var det rekordminimum, og så har det gått oppover siden.

- Så selv om trenden er at isarealet generelt går ned med rundt 4 prosent per tiår, så går sommerminimumet den andre veien.

Den nedadgående trenden er basert på satellittdata fra 1979 og frem til i dag, noe Johannessen mener kan være for lite til å si noe om trender. 

- Når det gjelder isen har vi tretti år med veldig gode data, men selv det er veldig kort.

- Ikke knyttet til global oppvarming

BBC News skriver at den globale temperaturen det siste året har vært uvanlig høy, og NASA regner med at 2010 kan bli det varmeste året siden 1880. 

Den arktiske isen er påvirket av dette, men forskning viser også at lokale vinder og havstrømninger kan være minst like viktige faktorer. 

Johannessen mener rekordåret 2007 ikke skyldtes global oppvarming direkte.

-  Grunnen til at vi hadde så lite is i 2007 var at det var kraftig vind fra Beringstredet mot nordpolen, med høy temperatur, og i tillegg var det skyfritt.

- Isen fikk seg en veldig knekk, men nå er den på vei tilbake til den generelle trenden, avslutter han. 

Referanser: 

Pressemelding fra National Snow and Ice data Center

Pressemelding fra Nansensenteret

Powered by Labrador CMS