Svensk, men vokst opp i Saudi-Arabia. Bor egentlig i Bergen, men var i Kairo i fjor. Janmyrs bokanbefalinger er like internasjonale som hun selv. (Foto: Magnus Halsnes, UiB)

Mine fagbokfavoritter: Hjelp ble til uhjelp i flyktningleirene

De dro ut for å beskytte menneskerettighetene, men endte opp med å støtte den ugandiske staten som hadde internert flyktningene. Godt skildret i skarp bok, mener jurist Maja Janmyr.

Mine fagbokfavoritter

I denne spalten inviterer forskning.no forskere til å anbefale fagbøker innenfor sitt fagfelt.

  • Hvilken fagbok er den beste de har lest?
  • Hvilken bok skal en amatør lese for å sette seg inn i faget deres?
  • Og hvilken fagbok var en skuffelse?

Her kan du lese alle artiklene i serien: Mine fagbokfavoritter

Maja Janmyr er jurist på Universitetet i Bergen, ved Det juridiske fakultet.

Hun tok doktorgraden på sikkerheten i flyktningleire i den nordlige delen av Uganda.

Selv er Janmyr svensk, men vokste opp i Saudi-Arabia. Til Sverige kom hun først som tenåring, gjorde unna skolegangen, og flyttet til Bergen i 2008 for å ta doktorgraden.

Nå har hun blitt bergenser, sier hun. Og blir boende i alle fall i fire år til. For hun har akkurat startet på et forskningsprosjekt om syriske flyktningers politiske engasjement i Libanon, Tyrkia og Jordan. I tillegg jobber hun med et sideprosjekt om den nubiske minoriteten i Egypt og deres kamp for å bli anerkjent som urbefolkning.

Hva er den beste fagboka du har lest?

− Jeg vil anbefale boken Displacing Human Rights: War and Intervention in Northern Uganda av Adam Branch. Boken handler om temaer jeg selv arbeider med: mennesker på flukt, menneskerettigheter og humanitære organisasjoner. Og den handler om Uganda, som jeg selv forsket på da jeg tok doktorgraden.

− Og i tillegg er denne boken er et overordentlig godt eksempel på solid og inspirerende forskning, der hjertet sitter på riktig plass.

Forfatteren er professor i statsvitenskap ved San Diego State University i USA. Han har tilbrakt til sammen to år i Uganda og har skrevet en mengde artikler om konflikten der. Mest kjent er boken som Janmyr har sans for:

− Boken er en sterk kritikk av hvordan det internasjonale samfunnet blander seg inn i interne konflikter – med formål å beskytte menneskerettighetene. Branch viser hvordan slike intervensjoner kan ende opp med å ha motsatt effekt. Som da humanitære organisasjoner raste av sted til Nord-Uganda for å «hjelpe til» i flyktningeleirene som den ugandiske staten hadde etablert for å «beskytte» sivilbefolkningen fra Herrens motstandsarmé (Lord’s Resistance Army, LRA).

− Problemet her var at sivilbefolkningen var blitt flyttet med tvang og internert i disse leirene. Myndighetene ville kontrollere befolkningen for å bekjempe LRA. Nærværet til de humanitære organisasjonene gjorde, ifølge Branch, bare at lidelsene og interneringen av sivilbefolkningen ble forlenget. Den ugandiske staten var avhengig av organisasjonene som driftet leirene og som ga leirene moralsk legitimitet.

Hvilken bok vil du anbefale for en som har lyst til å sette seg inn i faget ditt?

− Bilal: på slavrutten till Europa av den italienske journalisten Fabrizio Gatti.

− Boken skildrer ydmykelsen, faren og døden som møter mennesker på flukt mot Europa. Gatti reiser med migranter fra Dakar i Vest-Afrika, og utgir seg for å være Bilal, en irakkurdisk flyktning på vei til Tyskland. Han reiser gjennom Mali og Niger, og krysser Sahara for å nå den libyske grensen mot Europa.

− Det er vondt å lese hvordan de reisende blir plyndret for sine eiendeler, hvordan de blir pisket med strømkabler og fornedret av soldater og smuglere.

− Når Gatti kommer seg til Lampedusa, blir han internert sammen med tusenvis av andre flykninger og migranter. Der opplever han på nært hold den systematiske fornedringen og iblant overgrep som mange blir utsatt for når de kommer seg til Europa.

− Dette er en sterk litterær dokumentasjon, og jeg anbefaler alle europeiske borgere å lese den, ikke bare de som er spesielt interesserte i flykningsrett og menneskerettighetene. Dette er det Europa vi har skapt i dag, og vi må ta ansvar for det restriktive asylsystemet som vi har satt igang.

− International Organization for Migration mener at 2014 er det året med høyest dødelighet blant flyktninger siden de begynte å telle i år 2000. Mellom januar og september 2014 mistet flere enn 4000 personer livet i Middelhavet mens de forsøkte å ta seg over til Europa. Og 2015 har hatt en like ubarmhjertig start.

Hvilken fagbok vil du ikke anbefale?

−  Uff, jeg foretrekker å anbefale gode og viktige bøker framfor de som ikke har noe for seg. Men om jeg nå må nevne noen: det har blitt gitt ut en hel haug med bøker om konflikten i Nord-Uganda, som på ulike måter forteller den feil eller sensasjonaliserer den. Et eksempel er Matthew Greens bok Wizard of the Nile – the hunt for Africa’s most wanted. Den er både foreldet og eurosentrisk. 

– Hvis man er interessert i å vite mer om Nord-Uganda vil jeg – i tillegg til Displacing Human Rights – heller anbefale bøkene til Sverker Finnström, som Living in Bad Surroundings og Chris Dolan sin Social Torture.

Powered by Labrador CMS